IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford се разделя и с част от бизнеса си в Индия

Компанията преотстъпва операциите си в страната на Mahindra

Ford се разделя и с част от бизнеса си в Индия

Съвсем скоро компаниите Ford и Mahindra ще подпишат споразумение за създаване на съвместно предприятие в Индия. Контролният пакет от 51% ще отиде при Mahindra, докато Ford ще запази 49%, а това се възприема като "частично изтегляне" на марката от местния пазар, съобщава агенция Reuters.

Очаква се, сделката да стане факт до 90 дни, като засега двата производителя отказват да коментират случващото се. Факт е обаче, че това е поредната стъпка за Преструктуриране на бизнеса от страна на Ford с цел съкращаване на разходите. Американската компания вече обяви, че затваря 2 от заводите с Русия, както и че намалява производството си в Европа, където ще съкрати голям брой служители.

Ford/Mahindra

Всъщност, Ford е един от първите производители, които стъпиха на индийския пазар, като това стана още през 1995 г. До момента компанията е инвестирала над 2 млрд. долара в страната, но въпреки това държи едва 3% от местния автомобилен пазар. През 2017 г. Ford създаде стратегически алианс с Mahindra, а година по-късно беше подписано и допълнително споразумение.

Впрочем, Ford съвсем не е единственият производител, който съкращава дейността си в Индия. Концерните General Motors и FCA вече направиха същото, но пък други компании като Citroen, KIA, Hyundai, Skoda и Volvo засилиха съществено позициите си. Всички те очакват, че през 2025 г. пазарът на нови автомобили в страната ще достигне 6 милиона коли на година и така ще се нареди на трето място след Китай и САЩ.

Снимка: Ford

0 от 500