IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Грузия започва да прави автомобили

Базираните на китайските Changan модели ще се продават и в Европа

И Грузия започва да прави автомобили

Грузинската компания Aigroup и китайската Changan Automobile Group подписаха меморандум за намерение, съгласно който за първи път бившата съветска република ще започне производство на собствени автомобили. Планира се колите да бъдат сглобявани под отделен бранд, на базата на моделите на Changan. Продуктите ще бъдат предназначени както за грузинския пазар, така и за износ, включително за Централна Азия и Европа.

Според местното издание Business Media Georgia, първият модел на грузинската марка, чието име засега не е обявено, ще бъде на базата на седана Changan Eado (на първата снимка). В Китай автомобилът се предлага с бензинов 1.6 GDI DVVT двигател с мощност 128 коня, комбиниран с 5-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия Aisin.

Benni EV360

По-късно в моделната гама ще се появят електрически автомобили, базирани на Benni EV360 и CS55 EV. Първият е оборудван с 55-киловатов електромотор (75 коня и 170 Нм) и батерия с капацитет от 48 кВтч. С едно зареждане Benni EV360 (на втората снимка) може да измине до 300 км по цикъла NEDC. Кросоувърът Changan CS55 EV, базиран на "обикновения" Changan CS55 (на третата снимка) ще бъде представен в Китай по-късно тази година и засега за него не се знае нищо.

CS55 EV

В края на миналата година бе съобщено, че шведският стартъп Uniti Sweden AB планира да сглобява единствения си модел - електрическия автомобил Uniti One, в Грузия. Меморандумът за намерение бе подписан между Uniti Sweden AB, грузинския държавен "Партньорски фонд" и грузинската инвестиционна компания Silk Road Group.

Снимки: Changan

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Както се казва "А, ние къде сме?" Е, добре, китайско+грузинско може и да не е най-premium усещането, което може да се създаде за потребителя, но поне хората ще могат да карат нови коли на приемливи цени. За качеството нищо не можем да знаем така, че няма смисъл да коментираме. За положителния ефект в/у местната икономика също няма симсъл да споменаваме. Само *** всички ги заобикалят. И правилно. :-(