IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi измъкна 610 коня от нов 2,0-литров двигател (ВИДЕО)

Моторът ще участва в състезанията от сериите DTM

Audi измъкна 610 коня от нов 2,0-литров двигател (ВИДЕО)

Германският автомобилен производител Audi представи нов двулитров турбо двигател с мощност 610 коня. С него обаче няма да бъдат оборудвани серийните модели на компанията - той е предназначен за състезания от сериите DTM. За кратко време, с натискането на бутон, мощността на мотора се увеличава с още 30 к.с.

Преходът към нови двигатели в серията DTM е свързан с отказването от V8 в полза на по-екологични. В същото време, мощността на новия двулитров двигател е по-голяма от тази на мотора, който той заменя.

Audi Turbo Engine Testing for DTM Motorsport

Инженерите на Audi са работели върху надеждността на новия двигател две години и половина. Всичко се крие в правилата на DTM сериите - в тях всеки отбор трябва да използва един двигател през целия сезон, включително по време на свободните тренировки и квалификациите. За да се постигне такава надеждност на двулитров агрегат с толкова голяма мощност, инженерите на Audi трябвало да извършат тестове в продължение на 1000 часа на дино стенд.

Разходът на гориво също стана част от новите изисквания. За час работа двигателят трябва да изразходва не повече от 95 кг гориво или не повече от 100 кг, когато е активирана функцията за кратковременно ускоряване на мощността.

Новият турбо двигател е почти със 100 коня по-мощен от стария V8. Пикът му е при около 9500 об/мин, а теглото - 85 кг, или два пъти по-лек от стария V8. Това позволява масата на автомобила RS 5 DTM да бъде понижена под 1000 кг. Съотношението маса/мощност е 1,6 кг на 1 к.с. Звукът му не се очаква да бъде толкова "сочен" като на старите модели, но пък ще премахне до 3 сек при всяка обиколка.

Снимки и видео: Audi

0 от 500