IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво става, ако Citroen C3 нацели Audi Q7 отзад (ВИДЕО)

Щетата за френския хечбек е пълна, а ремонтът на германския SUV ще излезе 4500 евро

Какво става, ако Citroen C3 нацели Audi Q7 отзад (ВИДЕО)

Правителствата на страните в Европейския съюз продължават да въвеждат нови и по-строги стандарти за безопасност на превозните средства. Тези усилия не са напразни и могат да спасят хиляди човешки животи. Що се отнася до автомобилните производители, те често реагират положително на повечето иновации, а някои дори се опитват да бъдат една крачка напред, като например Volvo, който обяви, че ограничава максималната скорост на новите си коли до 180 км/ч.

Значителен принос за пътната безопасност имат и групи като AGU Zurich, които обединяват специалисти в областта на биомеханиката, инженерството, медицината и спорта, за да изучават различните аспекти на биомеханиката на травмите.

В последното си видео AGU Zurich показва последствията от сблъсък между голям SUV и малка градска кола: Citroen C3 от 2014 г. се удря с 35 км/ч в задната част на Audi Q7 от 2006 г. Инцидентът е доста типичен и широко разпространен по целия свят, особено в големите градове, където се движат различни видове превозни средства.

Не е много ясно какво швейцарците са искали да демонстрират с това видео, но то е доста интересно. Френският хечбек, който струва най-малко 6 пъти по-малко от немския всъдеход, показва завидна здравина - макар че при удара от предницата му нищо не остава, салонът е добре защитен и се предполага, че пътниците не биха пострадали сериозно. Audi Q7 понася удара с бронята, а Citroen C3 - с двигателя, заради простия факт, че е по-нисък.

Швейцарската компания изчислява и стойността на щетите при такъв удар. За Audi Q7 те са в размер на 5128 швейцарски франка (около 4508 евро), а за Citroen C3 - 17 376 швейцарски франка (около 15 276 евро), тоест пълна щета.

0 от 500
  • #4
    42 rate up comment 18 rate down comment
    Така става и... ( преди 5 години )
    когато т. нар. френско "автомобилостроене" се сблъска с немското. Тотал щета баце!!
  • #3
    38 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    волво ограничават скоростта на новите си китайски автомобили на 180 защото двигателите са им пълен шът и конструкцията на окачването и толкова зле че е опасна за високи скорости
  • #2
    61 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Предниците са по-деформируеми, отколкото задниците. Нарочно е направено така, защото колите се удрят с предниците. Допълнително тук имаме два автомобила с много различно тегло и с различни височини. А и ударът не е по оста. Обикновено такива удари са по една и съща ос. Доста безсмислен експеримент.Искам да видя Q7 как се удря в Газка. Разходът за Газката ще е само за четка и малко боя, Аудито ще е тотал.
  • #1
    56 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Същото ще стане ако Ауди А4 нацели отзад Ситроена.Винаги при удар отзад този с предницата отнася всичко. Просто колите така са конструирани. И мен ме удариха на светофар отзад - имах задна броня за боядисване / дори не беше спукана / а другата кола имаше спукана предна броня, решетка на 3 части и един счупен фар.