IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чехи се стягат да спечелят "Льо Ман"

Хиперавтомобилът Mosquito е кръстен на британски бомбардировач

Чехи се стягат да спечелят

Performance Solutions има амбицията да влезе в историята като първата чешка компания, спечелила победата в легендарната надпревара „24 часа на Льо Ман”. За тази цел чехите подготвят хиперавтомобила Mosquito, който ще е с мощност 608 конски сили и производствена серия от едва 18 коли. Все още не е ясна цената на колата, а състезателния й дебют би трябвало да очакваме през 2020 година.

За сезон 2020-2021 година в световния шампионат за издръжливост (WEC) и Льо Ман трябва да влязат в сила нови технически правила, според които сегашният клас прототипи LMP1 ще бъдат сменени от състезателни версии на серийни хиперавтомобили. Това своеобразно възраждане на идеите на някогашния клас GT1 предизвика сериозен интерес у много от компаниите, създаващи такива коли – от Porsche през Aston Martin и Ferrari, та чак до Penske и McLaren.

Част от тази компания ще е и Mosquito на Performance Solutions, като колата е кръстена на най-бързия самолет от Втората световна война – британския De Havilland DH98 Mosquito.

Performance Solutions Mosquito

Чешкият хиперавтомобил е дълъг 4420 мм, широк е почти 2 метра, а колесната му база е 2650 мм и също като британския си предшественик е изключително лек – едва 974 кг. Автомобилът е изграден върху сертифицирана от ФИА пространствена рама, а панелите на каросерията са от въглеводородни сплави.
Mosquito е първият проект на Performance Solutions, който обявява амбициите на компанията, която иначе се занимава със създаване на прототипи за клиенти, консултантски услуги и решаването на разнообразни технологични задачи в областта на автомобилния спорт, военната промишленост и автомобилния транспорт.

Mosquito се задвижва от атмосферен V8 двигател с 608 конски сили и 650 Nm максимален въртящ момент, който работи с 6-степенна механична трансмисия, чийто предавки се сменят с лостчета от волата. Максималната скорост на серийния автомобил е 320 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 2,9 секунди. За състезателния вариант от Performance Solutions обещават по-агресивна аеродинамика, повече мощност и още промени, които обаче ще бъдат съобразени с окончателния вариант на техническите правила за WEC и Льо Ман.

0 от 500