IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen е избрал Сърбия за новия си завод

Крайното решение е взето и България няма да получи инвестицията

Volkswagen е избрал Сърбия за новия си завод

Германският автомобилен концерн Volkswageп ще построи новия си завод в Сърбия, а не в България. Това твърди местното издание "Новости", според което крайното решение е взето и Сърбия е избрана в конкуренция с България, Румъния, Турция и Северна Македония. 

"Въпреки че българите бяха дълго време фаворит за тази инвестиция, компанията от Волфсбург избра нашата страна. Според информация на нашия вестник, първите автомобили от сръбския Volkswagen трябва да излязат от завода през 2023 г.", съобщава "Новости".

Германският производител не крие намерението си за откриване на ново съоръжение в тази част на Европа, като в него ще се произвеждат модели не само на Volkswagen, но и на Skoda и Seat. Дилемата беше в коя страна да е заводът, като Румъния и България бяха с предимство, тъй като са членки на ЕС и очакват инвестиции. На свой ред Турция със своите 80 млн. жители пък е най-големият пазар в региона.

В крайна сметка, според "Новости", е било взето решение да бъде подкрепена сръбската икономика, тъй като в страната свои предприятия имат много от производителите на автомобилни компоненти, които използва Volkswagen. 

Изданието дори посочва конкретно място, на което ще бъде изграден новия завод - град Шумадия, като цитира сръбския президент Александър Вучич, според когото подобна инвестиция ще промени "кръвната картина на сръбската икономика.

Заводът ще има капацитет от 300 000 автомобила годишно, като инвестицията ще бъде за 4,5 млрд. евро.. За избора на Сърбия важна роля играе и фактът, че страната разполага с 10% от световните залежи на литий, който е нужен за електрическите автомобили. В новата фабрика ще се произвеждат само стандартни превозни средства, но германците ще получат и достъп до лития, който им е необходим за колите на ток.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 2 rate down comment
    PatRеот ( преди 5 години )
    А сега все патреоте да накупят вагени..в знак на благодарност...че и за *** за зеле ни немат немците.
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    дфа ( преди 5 години )
    Язък!
  • #15
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Германците искаха и получиха достъп до 10% от лития на земята, който се оказа в Сърбия !Сещайте се на какво залагат!Тук нямаха никакво значение ЕС , партии и прочие - само достъп до ресурса литий !
  • #14
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Фаувето ( преди 5 години )
    Декември миналата година завода беше сигурно че е в Турция, март 2019, Сърбия. На 1 април може и да на луната.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ясно беше че няма да сме ние. На пръв поглед и Сърбия не изглежда логичен избор пред Словения. Но си има логика. Също така сърбите участват в много европейски споразумения както швейцарците и май няма съществени мита.
  • #12
    3 rate up comment 3 rate down comment
    гОГО ( преди 5 години )
    Ползват Сърбия за байпас заради санкциите. Просто искат достъп до руския пазар. С един глокшум-два заека:1. инвестиция за задържане Сърбия в Европейската орбита, и 2. ....за ползването й за мост към руския пазар.Германците е време да дават обяснения за много неща.
  • #11
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Едо ( преди 5 години )
    Е то па остава местното издание да твърди друго... като го чуя от VW ще повярвам, до тогава да си пишат глупостите
  • #10
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    правилен избор е Сърбия българия е суровинна територия износ на качествен матриал Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има матриал
  • #9
    28 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    С мутренско правителство така става.
  • #8
    17 rate up comment 9 rate down comment
    sports_sedan ( преди 5 години )
    Може този завод да е предназначен за производство което ще се продава извън ЕС. Турция, русия и други страни от 3тия свят. Германците знаят че заплатите рано или късно в БГ ще почнат да гонят европейските а в Сърбия скоро няма да е в ЕС или еврозоната и може би анализа им показва че там ще плащат по-малко в дългострочен план.