IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вълк в овча кожа: тестваме Kia ProCeed (ВИДЕО)

Корейците са взели скучната концепция на комбито и са я превърнали в нещо съвсем различно

Мястото се казва Кастельоли и може би никога не сте го чували, но всъщност е една от най-веселите малки автомобилни писти в Европа. А необичайната причина да сме тук е новото комби на Kia.
 


ВСЪЩНОСТ, ЗА ДА СМЕ ЧЕСТНИ, пистата съвсем не е малка - дълга е повече от 4 километра, а на някои места наклонът е 9 градуса.
И, също така за да сме честни, новата Kia ProCeed не е точно комби. Но сме сигурни, че не е и точно Shooting Brake, както я рекламират корейците. Някога така се наричали файтоните с удължен багажник за превоз на ловджийски пушки. После името се прехвърли върху двуврати спортни купета с добавен багажник. Но ProCeed си има четири врати и е всичко друго, но не и купе. Най-добре мислете за него като за комби с по-елегантен силует.

Kia ProCeed


ОТПРЕД ТАЗИ КОЛА СИЛНО напомня на обикновения Ceed комби, с който дели една платформа. Но отстрани и особено отзад за нищо на света няма да ги сбъркате. Всъщност задницата на ProCeed с вградения цял стоп прилича повече на новото Porsche Panamera. Има още много дребни дизайнерски трикове, които да отдалечат тази кола от баналния C-сегмент и да я направят нещо специално. Като например двойния хромиран ауспух, задния спойлер и червените елементи в решетката на нашата тестова версия GT. Инженерът, който ни представя колата, съвсем сериозно настоява, че те я правели по-спортна.

Kia ProCeed


НО ИМА ЛИ PROCEED И ДРУГИ основания да претендира за този епитет, освен единия външен вид? Кастелйоли е добър тест. По начало комбитата не са много обичайна гледка по състезателните писти. Но точно това може би няма да се изложи много.
Под капака има 1.6-литров турбомотор с 204 коня, а окачването е проектирано от Алберт Бирман - човека, който дълги години правеше М-колите на BMW. ProCeed е по-нисък и има по-твърди пружини от обикновения Ceed, но е с по-меки стабилизатори - добра комбинация за по-неравни пътища като българските. А също и за пистата.

Kia ProCeed


И НА СУХО, И СЛЕД НЕОЧАКВАНИЯ ДЪЖД колата се държи отлично в завоите на Кастелйоли. Воланът е директен, прецизен и бърз. Системата за векторно разпределение на въртящия момент подобрява още повече сцеплението. Бензиновият турбомотор се усеща жизнерадостен и дори е приятен за слушане. Само две неща ще ви напомнят отчетливо, че все пак целта не е била да се създаде пистов състезател. Първото е теглото: с този мотор ProCeed тежи почти тон и половина, което не е много за сегмента, но е много за пистата.

Kia ProCeed


ВТОРОТО Е АВТОМАТИЧНАТА скоростна кутия. Със седем степени и двоен съединител, тя е собствена разработка на групата Hyundai-Kia и в нормалния живот се справя доста прилично. Но тук е адекватна като манекенка на тест за интелигентност. Смените са колебливи и мудни, и почти винаги влизате в завоя на грешната предавка.
Все пак това е проблем само на пистата - а тази кола, да си го кажем честно, няма да се озовава прекалено често там.
Замисълът на ProCeed е да е удобна и практична семейна кола, която все пак да ви отличава от тълпата със скучни комбита. Купето е просторно, с достатъчно място и на задните седалки, макар че във версията с панорамен покрив таванът ще опира в главите на по-височките.
Багажникът събира без малко 600 литра - показател, по-характерен за горния D-сегмент.

Kia ProCeed


ОТВЪТРЕ PROCEED E МАЛКО консервативен, но пък се усеща качествен. Почти всички материали по таблото са меки и приятни на пипане, с метализирани декоративни елементи. Осеминчовият екран на навигацията е с добра резолюция. Нямаме забележки и към аудиосистемата от JBL.
Както вече свикнахме да очакваме от Kia, и тук серийното оборудване ще е доста щедро. В GT версията то включва LED светлини и подгряване на седалките и волана.

Kia ProCeed


НАКРАТКО, ТОВА Е ЕДНА НЕСРАВНИМО по-интересна и приятна версия на обикновения семеен хечбек. Единственият минус е, че разликата не идва безплатно. Още няма официални цени за България, но бихме очаквали около 50 000 лева за по-малките бензинови мотори, над 60 000 за новия 1.6 дизел, и около 70 хилядарки за най-мощната GT Версия. Може и да ви се стори соленичко за нещо, което все пак е близък роднина на достъпния Ceed. Но пък кога удоволствието да се отличаваш от другите е било евтино?

Още снимки на Kia ProCeed от международния тест в Барселона вижте в галерията:

Kia ProCeed GT
204 к. с. максимална мощност
265 Нм максимален въртящ момент
225 км/ч максимална скорост
7.5 секунди 0-100 км/ч

 

 

0 от 500
  • #17
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Според мен ако човек има малко здрав разум и му обяват цена от 60-70к за Киа Сийд би умрял на място от смях или би сметнал че търговеца се *** нещо
  • #16
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това не е вълк в овча кожа , а овца която иска да прилича на вълк.
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Seat Leon ST / комби / 2.0 TDI 184 к.с 7DSG Start/Stop SCR DPF - 46 450 лева2.0 TSI 290 к.с 7DSG Start/Stop OPF - 58 130 леваТия ще искат за 200 бензинови коня и предно предаване 70 хилки. Айде нема нужда!
  • #14
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Seat Leon ST / комби / 2.0 TSI 300 к.с 7DSG Start/Stop 4DRIVE OPF* - 62 710 лева.Има ли какво да коментираме?
  • #13
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Nemo ( преди 5 години )
    Защо дилъра по телефона каза друго? Дай линк, че не я намирам. Не, че ме интересува лично. Сеат винаги е била посредствена марка, на ръба на фалита. Те и сега ги няма. Изчезнаха от улиците. Изобщо, наиграх се с един ваген и не искам да ги чувам повече!
  • #12
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Немо, не знам къде си гледал но Купра 4х4 си има цена и е 62к но само комби. (Хеча няма 4х4). Да оборудването не е чудо на чудесата но освен модерните асистенти за безопасност (front assist, lane assis, blind spot monitor) друго не липсва. И с всички опции не мисля че може да удари 80к.Това е може би най-евтиния хот хеч на пазара. С всичките си предимства и недостатъци.
  • #11
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Nemo ( преди 5 години )
    Ние се присмиваме на киата, някой писа за купра купе 300 коня. То и там е голяма веселба! Тази с 300 коня в БГ още няма цена, има тлф. на шоурума. Хората са любезни, очакват цена 82 бона!! Наличните купри са със "спртните" 190 коня, и 49 100 лв. за базата. Екстрата е безжично зарядно. От там започват купона и цената минава 70 бона, без да е брандирана като спортна. Това не е ли смешно за сеат-голф,евтин фолксваген, с всичките минуси от това- проблемни двигатели, ск. кутии, средняшки салон,..
  • #10
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Ганчовец ( преди 5 години )
    А KIA нещо са се объркали с цените, сериозно!
  • #9
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Ганчовец ( преди 5 години )
    А, значи за Мерцедес е ок да си наричат комбитата на CLA и CLS shooting brake, a KIA не може? Браво, пичове, браво!!! Сигурно не сте видели задните врати на мерцедесите
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    То ако толкова някой държи на корейско да вземе И30Н - за 65к взимаш без малко 300 коня