IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вълк в овча кожа: тестваме Kia ProCeed (ВИДЕО)

Корейците са взели скучната концепция на комбито и са я превърнали в нещо съвсем различно

Мястото се казва Кастельоли и може би никога не сте го чували, но всъщност е една от най-веселите малки автомобилни писти в Европа. А необичайната причина да сме тук е новото комби на Kia.
 


ВСЪЩНОСТ, ЗА ДА СМЕ ЧЕСТНИ, пистата съвсем не е малка - дълга е повече от 4 километра, а на някои места наклонът е 9 градуса.
И, също така за да сме честни, новата Kia ProCeed не е точно комби. Но сме сигурни, че не е и точно Shooting Brake, както я рекламират корейците. Някога така се наричали файтоните с удължен багажник за превоз на ловджийски пушки. После името се прехвърли върху двуврати спортни купета с добавен багажник. Но ProCeed си има четири врати и е всичко друго, но не и купе. Най-добре мислете за него като за комби с по-елегантен силует.

Kia ProCeed


ОТПРЕД ТАЗИ КОЛА СИЛНО напомня на обикновения Ceed комби, с който дели една платформа. Но отстрани и особено отзад за нищо на света няма да ги сбъркате. Всъщност задницата на ProCeed с вградения цял стоп прилича повече на новото Porsche Panamera. Има още много дребни дизайнерски трикове, които да отдалечат тази кола от баналния C-сегмент и да я направят нещо специално. Като например двойния хромиран ауспух, задния спойлер и червените елементи в решетката на нашата тестова версия GT. Инженерът, който ни представя колата, съвсем сериозно настоява, че те я правели по-спортна.

Kia ProCeed


НО ИМА ЛИ PROCEED И ДРУГИ основания да претендира за този епитет, освен единия външен вид? Кастелйоли е добър тест. По начало комбитата не са много обичайна гледка по състезателните писти. Но точно това може би няма да се изложи много.
Под капака има 1.6-литров турбомотор с 204 коня, а окачването е проектирано от Алберт Бирман - човека, който дълги години правеше М-колите на BMW. ProCeed е по-нисък и има по-твърди пружини от обикновения Ceed, но е с по-меки стабилизатори - добра комбинация за по-неравни пътища като българските. А също и за пистата.

Kia ProCeed


И НА СУХО, И СЛЕД НЕОЧАКВАНИЯ ДЪЖД колата се държи отлично в завоите на Кастелйоли. Воланът е директен, прецизен и бърз. Системата за векторно разпределение на въртящия момент подобрява още повече сцеплението. Бензиновият турбомотор се усеща жизнерадостен и дори е приятен за слушане. Само две неща ще ви напомнят отчетливо, че все пак целта не е била да се създаде пистов състезател. Първото е теглото: с този мотор ProCeed тежи почти тон и половина, което не е много за сегмента, но е много за пистата.

Kia ProCeed


ВТОРОТО Е АВТОМАТИЧНАТА скоростна кутия. Със седем степени и двоен съединител, тя е собствена разработка на групата Hyundai-Kia и в нормалния живот се справя доста прилично. Но тук е адекватна като манекенка на тест за интелигентност. Смените са колебливи и мудни, и почти винаги влизате в завоя на грешната предавка.
Все пак това е проблем само на пистата - а тази кола, да си го кажем честно, няма да се озовава прекалено често там.
Замисълът на ProCeed е да е удобна и практична семейна кола, която все пак да ви отличава от тълпата със скучни комбита. Купето е просторно, с достатъчно място и на задните седалки, макар че във версията с панорамен покрив таванът ще опира в главите на по-височките.
Багажникът събира без малко 600 литра - показател, по-характерен за горния D-сегмент.

Kia ProCeed


ОТВЪТРЕ PROCEED E МАЛКО консервативен, но пък се усеща качествен. Почти всички материали по таблото са меки и приятни на пипане, с метализирани декоративни елементи. Осеминчовият екран на навигацията е с добра резолюция. Нямаме забележки и към аудиосистемата от JBL.
Както вече свикнахме да очакваме от Kia, и тук серийното оборудване ще е доста щедро. В GT версията то включва LED светлини и подгряване на седалките и волана.

Kia ProCeed


НАКРАТКО, ТОВА Е ЕДНА НЕСРАВНИМО по-интересна и приятна версия на обикновения семеен хечбек. Единственият минус е, че разликата не идва безплатно. Още няма официални цени за България, но бихме очаквали около 50 000 лева за по-малките бензинови мотори, над 60 000 за новия 1.6 дизел, и около 70 хилядарки за най-мощната GT Версия. Може и да ви се стори соленичко за нещо, което все пак е близък роднина на достъпния Ceed. Но пък кога удоволствието да се отличаваш от другите е било евтино?

Още снимки на Kia ProCeed от международния тест в Барселона вижте в галерията:

Kia ProCeed GT
204 к. с. максимална мощност
265 Нм максимален въртящ момент
225 км/ч максимална скорост
7.5 секунди 0-100 км/ч

 

 

0 от 500
  • #27
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Част от серийното оборудване на golf R в сайта ***.volkswagen.bg:..........ABS/EBV - антиблокираща система с електронно разпределение на спирачното усилиеASR - електронна система за контрол на сцеплението BAS - спирачен асистентEDS - електронна блокировка на диференциалаEPB - електронна ръчна спирачка с функция "*** Hold"ESP - електронна система за контрол на стабилносттаMSR - електронна система за контрол на оборотите на двигателяXDS - допълнителна функция към електронната б ...
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ами виж в сайта на VW какво пише за Golf R, бе папагал. Всички електронни с-ми са в списъка с екстрите.
  • #25
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    От 2014 ESP е задължително оборудване на всеки автомобил продаван в ЕС. Явно немо е пропил се мужик гледаш цените в Сибир. Там може и да е опция.
  • #24
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Nemo ( преди 5 години )
    По-добре ти отиди до шоурума им. Нали ми прати линк. Прочети си го. Виж и на Golf R екстрите, мъка, мъка! Там наистина е ужасно! Базата е 74 бона,... алооо!!! Най-елементарното ESP се доплаща. С лекота стигаш 95-100 бона, за тясна друсалка. Сега погледнах другите корейци. i30N с 275 коня е 65 бона. Там екстрите са серийни. Единствената е някаква боя за 900 лв. Нищо друго. В Германия свършили за две седмици. Тук го пишеше. А сега сравнявай едното с другото. Тъпо, а!
  • #23
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До Nemo ( преди 5 години )
    Абе ти верно ли живееш с мисълта че на Golf R или Leon Cupra ел.стъклата са екстра. Май не си стъпвал в шоурум в живота си а? И за да не говорим за други марки а само за Киа ще спомена че ако това отгоре е 70 000 за GT версия аз лично бих си взел Stinger с 245 кончета за същите пари.
  • #22
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ни мъ кефи.много дубки по броните,вътре шарения.ъъъъ ни стаа
  • #21
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ... и 6 сек/100!
  • #20
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Доскоро ... ( преди 5 години )
    за 70К лв се купуваше Инсиния ОРС с 325к.с., 4Х4, Hyper-strut окачване с активни амортисьори, 560л багажник и неограничена Vmax, достигаща 275км/ч!Доскоро, преди пижо да лапне опел ....
  • #19
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До Nemo ( преди 5 години )
    Сайта е ***.seat.bghttps://***.seat.bg/shopping-tools/brochure-download/leon.htmlкато отвориш този линк по-долу има бутонче SEAT Leon ST MY19 ценова листаhttps://***.seat.bg/content/dam/countries/bg/shopping-tools/brochure-download/pdf/leon/leon-st-pricelist-MY19.pdfСега да те питам - някакви проблеми в развитието да имаш че можеш да пишеш из форумите а един сайт seat.bg не можеш да отвориш, да избереш ценови листи и оттам Леон. Кажи честно че си толкова зле
  • #18
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Nemo ( преди 5 години )
    Има какво да коментираме, разбира се. Цените на 2.0 TSI 190 к.с.и TDI 184 к.с. ги виждам в сайта, голи като празни чинии. Но тези за 300 к.с. ги няма. За това се обадих в шоу рума. Така и не ми прати линк. Така, че вярвам на дилъра, 82 бона. Няма какво да коментираме.