IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Магистрали без ограничения на скоростта и в Калифорния?

Щатски закон слага таван на малко над 160 км/ч

Магистрали без ограничения на скоростта и в Калифорния?

Калифорния е един от щатите, който провежда най-последователна политика за опазване на околната среда и налагането на електромобилите и в същото време има сериозни проблеми с трафика. И анализаторите сочат, че тези проблеми ще се задълбочават, ако не се вземат спешни мерки.

Точно такива мерки предложи и членът на щатския сенат Джон Муурлах, който има идея за добавяне на допълнителна лента на две от щатските магистрали. Това не звучи като особено драматична идея, но Муурлах предлага тези допълнителни ленти да са без ограничение на скоростта. Целта е да се получи по-бързо придвижване, както и да се намалят задръстванията, а оттам и работата на хиляди двигатели на празен ход.

На теория идеята на Муурлах звучи страхотно, особено като се има предвид, че към намаляване на задръстванията трябва да прибавим и изключително ниското ниво на катастрофи по германските магистрали – аутобаните, на по-голямата част от които няма ограничения на скоростта.

Но винаги трябва да се прави уточнението, че в Германия шофьорите се отличават с дисциплина и умения зад волана, надвишаващи тези на много техни колеги от цял свят, а и стриктните закони и също така стриктното им прилагане действат отлично на всеки, на когото му е дошло на ум да свърши някоя глупост.

В крайна сметка, дори и в Калифорния да се появят допълнителни ленти на магистралите без ограничения, това няма да е същото като в Германия. По простата причина, че в щата има закон, който ограничава скоростта на малко над 160 км/ч, а той едва ли скоро ще бъде променен, а „без ограничения” ще се тълкува в рамките на тези разрешени 100 мили в час.

0 от 500