Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Още една държава забранява бензиновите и дизеловите коли

През 2030 г. Швеция спира продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Още една държава забранява бензиновите и дизеловите коли

Швеция е поредната държава, която има намерение да въведе пълна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това ще стане през 2030 г., като е една от ключовите програма на новото правителство на страната, което ще се бори с глобалното затопляне и с изпълнение на Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени.

За постигане на тези цели, в близките години властите започват активно развитие на инфраструктура за електрически транспорт. Идеята на управляващите е Швеция да стане първата държава в света, която да не използва изкопаеми енергийни източници, съобщава Deutsche Welle, като цитира премиера на страната – социал-демократът Стефан Льовен.

По този начин Швеция става деветата държава, която посочва конкретна дата за пълен отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. „От 2030 г. на територията на страната няма да могат да се регистрират нови коли с бензинови и дизелови двигатели”, обяви представителката на екологичната организация Greenpeace - Марион Тиман.

По-рано стана ясно, че Норвегия планира отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2025 г. В момента в скандинавската страна половината от продадени нови коли са електрифицирани – 31,2% са на ток, а останалите са хибриди.

Освен това, през 2030 г. от бензиновите и дизеловите коли ще се откажат Израел, Ирландия, Исландия и Холандия. Същият срок са си поставили Китай и Индия, а през 2040 г. забраната на двигателите с вътрешно горене ще стане факт във Великобритания и Франция.

0 от 500
 • #7
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Никой не говори какво се случва с рецеклирането на батерии те!!!! Процес в пъти опасен и вреден за климата.
 • #6
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Това трябваше да стане до2012 г, вече екъсно
 • #5
  8 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Аз не знам защо не забранят направо всички коли , всички атомни и топлоцентрали , всички превозни средства на въглеродни горива ! Ще си се разкарваме с кончета и файтони ще си светим със свещи и да ни е топло през зимата постоянно секс под юргана като преди 1000 години ! Много са взели да се престарават ама нищо то до тогава я има петрол я не
 • #4
  9 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Не се притеснявайте България всичко ще поеме
 • #3
  14 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Значи междувременно трябва да чакаме 1 век за да се изравнят отново ли? При условие, че постигнатото от ДВГ може да се надгради и тогава е невъзможно да бъде "бит" от батерия! Ами да ти в общи линии си го каза - намериха начин да изкарват пари - никога не е ставало дума за екология при електричките!
 • #2
  14 rate up comment 12 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Времето на ДВГ изтича. За съжаление изгубихме цял век с него "благодарение" на усилията на г-н Рокфелер старши. В началото на миналият век, електромобилите са били на едно ниво като развитие с тези с ДВГ, но Стандарт Оил е нямало как да печели от тях. Останалото е история ...
 • #1
  32 rate up comment 9 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Джендеризма и простотията не прощават никому! Ако щът да забранят притежанието на автомобили - все тая и най-добре! Само американците замърсяват петорно над Европа а като добавим и Китай отиваме на около 50% от общото замърсяване - никакви коли да не се движат е Европа а е все тая! Още повече колите са едва 20% от проблема да не говорим, че не прекратяваме замърсяването така, а просто го пренасяме от транспорта в енергетиката... ИДИОТИЗМА НА НИКОГО НЕ Е ПРОСТИЛ!