IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една държава забранява бензиновите и дизеловите коли

През 2030 г. Швеция спира продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Още една държава забранява бензиновите и дизеловите коли

Швеция е поредната държава, която има намерение да въведе пълна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това ще стане през 2030 г., като е една от ключовите програма на новото правителство на страната, което ще се бори с глобалното затопляне и с изпълнение на Парижкото споразумение за справяне с климатичните промени.

За постигане на тези цели, в близките години властите започват активно развитие на инфраструктура за електрически транспорт. Идеята на управляващите е Швеция да стане първата държава в света, която да не използва изкопаеми енергийни източници, съобщава Deutsche Welle, като цитира премиера на страната – социал-демократът Стефан Льовен.

По този начин Швеция става деветата държава, която посочва конкретна дата за пълен отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. „От 2030 г. на територията на страната няма да могат да се регистрират нови коли с бензинови и дизелови двигатели”, обяви представителката на екологичната организация Greenpeace - Марион Тиман.

По-рано стана ясно, че Норвегия планира отказ от автомобилите с двигатели с вътрешно горене през 2025 г. В момента в скандинавската страна половината от продадени нови коли са електрифицирани – 31,2% са на ток, а останалите са хибриди.

Освен това, през 2030 г. от бензиновите и дизеловите коли ще се откажат Израел, Ирландия, Исландия и Холандия. Същият срок са си поставили Китай и Индия, а през 2040 г. забраната на двигателите с вътрешно горене ще стане факт във Великобритания и Франция.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Димитър Кънев ( преди 4 години )
    Поредната дивотия.А защо не минете на магарешки впрягове.Старите шофьори ще ви бъдат от полза.Стига сте ги обвинява ли с *** прищевки.Май си нямате друга работа та казвате на магарето ЧУШ.Е тогава ще ви мирише много екологично на МАГАРЕШКИ ФАШКИИ.Е ще са ви от полза.Като преписите като сега фашисти ще ви помогнат да изтрезнеете.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Никой не говори какво се случва с рецеклирането на батерии те!!!! Процес в пъти опасен и вреден за климата.
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това трябваше да стане до2012 г, вече екъсно
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Аз не знам защо не забранят направо всички коли , всички атомни и топлоцентрали , всички превозни средства на въглеродни горива ! Ще си се разкарваме с кончета и файтони ще си светим със свещи и да ни е топло през зимата постоянно секс под юргана като преди 1000 години ! Много са взели да се престарават ама нищо то до тогава я има петрол я не
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Не се притеснявайте България всичко ще поеме
  • #3
    17 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Значи междувременно трябва да чакаме 1 век за да се изравнят отново ли? При условие, че постигнатото от ДВГ може да се надгради и тогава е невъзможно да бъде "бит" от батерия! Ами да ти в общи линии си го каза - намериха начин да изкарват пари - никога не е ставало дума за екология при електричките!
  • #2
    16 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Времето на ДВГ изтича. За съжаление изгубихме цял век с него "благодарение" на усилията на г-н Рокфелер старши. В началото на миналият век, електромобилите са били на едно ниво като развитие с тези с ДВГ, но Стандарт Оил е нямало как да печели от тях. Останалото е история ...
  • #1
    35 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Джендеризма и простотията не прощават никому! Ако щът да забранят притежанието на автомобили - все тая и най-добре! Само американците замърсяват петорно над Европа а като добавим и Китай отиваме на около 50% от общото замърсяване - никакви коли да не се движат е Европа а е все тая! Още повече колите са едва 20% от проблема да не говорим, че не прекратяваме замърсяването така, а просто го пренасяме от транспорта в енергетиката... ИДИОТИЗМА НА НИКОГО НЕ Е ПРОСТИЛ!