IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На остров в Нова Зеландия ще пускат само електромобили

Площта на Уейхики е едва 92 квадратни километра

На остров в Нова Зеландия ще пускат само електромобили

Остров Уейхики в Нова Зеландия може да стане първата територия в света, където ще имат право да се движат само електромобили. Информацията е на вестник The New Zealand Herald и представя плана на гражданското сдружение Electric Island Waiheke, който предвижда там да бъдат разрешени само електромобили. Освен опазването на природата в него има и съвсем практичен мотив – на острова се продават най-скъпите горива на територията на Нова Зеландия и това начинът тази практика да отмине в миналото.

Планът за „електрифицирането” на острова с площ 92 квадратни километра трябва да бъде изпълнен до 2030 година, а сред улесненията за реализацията му е сравнително скромната пътна мрежа и малките разстояния, които жителите му изминават с автомобил.

Уейхики е най-населеният и вторият по големина остров в залива Хаураки, а при последното преброяване през 2006 година там се живеели почти 8000 души. Островът е известен с това, че там се прави едно от най-добрите червени вина в света от сорта сира.

Тази акция е част от промените в политиката в Нова Зеландия, където електромобилите стават все повече и все повече общини обсъждат максимално бърз преход към електромобили.

0 от 500