IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мексиканските картели оставиха страната без гориво

Бандитите източват тръбопроводите, стотици бензиностанции са затворени

Мексиканските картели оставиха страната без гориво

В Мексико се разви необичайна ситуация: въпреки изобилието от петролни рафинерии в страната, вече няколко седмици седем от централните и западни щати преживяват голям недостиг на гориво. Причината - масовата кражба на гориво от престъпните мексикански синдикати.

Поради кризата мексиканското правителство бе принудено да преустанови подаването на гориво по тръбопроводите, като го доставя на населението само с цистерни. Шест рафинерии бяха взети под контрол от хиляди мексикански военни. Разбира се, всичко това не можеше да не предизвика остър недостиг на гориво.

Ето как жителите на един от централните щати описва ситуацията: "Истински апокалипсис. В няколко града на щата са затворени абсолютно всички бензиностанции. Няма как да си налеем бензин или дизел. Имам малко количество дизел, но почти го изчерпах. Сега трябва да шофирам като 70-годишна баба, пестейки всяка капка. Гориво няма дори за линейките и за летищата. Чувстваме се, сякаш сме във филма "Лудия Макс" - горивото за нас струва колкото злато".

Тази тежка ситуация се дължи на кражбите на горива от сътрудниците в рафинерията Pemex и на дейностите на така наречените huachicoleo (уачиколео) - престъпници, които крадат хиляди барела петрол годишно.

Според изчисленията на правителството, кражбите на гориво са стрували най-малко 3 млрд. долара през 2018 г. Крадците действат изключително ловко - те не просто изпомпват гориво от тръбопроводите, но изграждат многокилометрови успоредни мрежи, които се врязват в системите на петролните рафинерии и изпомпват откраднатото в скрити подземни резервоари или оставят горивото да тече като река (виж видеото)

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор зае твърда позиция по този въпрос, като влезе в конфронтация с бандитите. Лидерът на нацията нареди да бъдат изключени няколко тръбопровода и да бъдат изпратени над 4000 войници и морски пехотинци в шест петролни рафинерии и двадесет терминала.

"Нека видим кой първи ще се умори - крадците на гориво или ние. Знам, че тази конфронтация няма да бъде лесна, но нямам намерение да се оттеглям. Имаме достатъчно бензин, но трябва да разработим нова система за неговото разпространение", каза президентът.

Mexico-fuel-2

Военните ще извършват щателни проверки на всички служители, чиято работа е свързана с нефтопреработвателната промишленост. Сега на служителите е забранено да използват мобилни телефони и други средства за комуникация на работното място. Нито един човек не влиза или излиза без проверка, а всяка цистерна, която напуска завода, се претърсва.

0 от 500