IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FCA ще плати над 700 милиона долара за мръсни дизели

Компанията се сдоби със собствен "Дизелгейт" в Щатите

FCA ще плати над 700 милиона долара за мръсни дизели

FIAT Chrysler ще плати над 700 милиона долара, за да се отърве от скандала с над 100 000 дизелови автомобили в Щатите, заради които срещу компанията бяха повдигнати обвинения, че е използвала софтуеър, осигуряващ некоректни данни относно нивото на вредните емисии. Схемата е сходна с тази, която е била използвана и от Volkswagen при първия „Дизелгейт” от 2015 година, при който стана ясно, че германската компания е оборудвала над 11 милиона коли в цял свят с такъв софтуеър, който намалява до 40 пъти нивото на вредните емисии при тестове в сравнение с реалната експлоатация.

VW Group вече плати над 25 милиарда долара за глоби и съдебни споразумения в Щатите, за да се измъкне от „Дизелгейт”.

Още от началото на разследването срещу FCA самият концерн твърди, че не е използвал такъв софтуеър, но в края на миналата година одобри заделянето на 815 милиона долара, които да бъдат използвани за потушаването на този скандал.

Очаква се, че днес Министерството на правосъдието на САЩ, FCA и губернаторът на Калифорния ще обявят, че е постигнато споразумение по разследването срещу компанията и делата, заведени от собственици на дизелови автомобили срещу FCA.

Почти половината пари – 311 милиона долара, ще бъдат платени на федералната власт и Калифорния, а 280 милиона са предназначени за собствениците на дизелови коли, купени от FCA, които съдят компанията.

0 от 500