IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz представи новия CLA

Седанът разполага с персонален фитнес-инструктор

Mercedes-Benz представи новия CLA

Новото поколение на  Mercedes-Benz GLA е една от основните премиери на стартиралото в Лас Вегас изложение за потребителска електроника CES. Идеята на модела е да представи комбинация между елегантност и спортен стил, които да отговарят на новия стил на марката, наречен "чувствена чистота"

Седанът е изграден на платформата MFA, създадена специално за автомобили от компактния клас. Новият CLA е получил светодиодни дневни светлини във формата бумеранг, както и по-полегата линия на покрива, а също така и спортни брони. От компанията са категорични, че това е „най-емоционалният автомобил в своя клас”.

След смяната на поколенията CLA е пораснал минимално на размери, което е позволило да се увеличи и пространството в салона, най-вече за возещите се на задната седалка пасажери. В същото време обемът на багажника е намалял с 10 литра и вече е 410 литра.

Машината е получила по-нисък център на тежестта и по-дебер стабилизатор за напречна устойчивост. Като опция се предлагат адаптивни амортисьори. Алгоримътъм за работа на електронната система за устойчивост е преработена напълно, за да отговаря на характеристиките на този автомобил. Коефициентът на аеродинамично съпротивление е 0,23, което е с 0,1 повече от рекордьора по този показател - седана A-Class. За това помагат специални панели,поставени под дъното на автомобила, както и активните елементи в решетката на радиатора.

Новият Mercedes-CLA е оборудван с функцията Interior Assistant, която с помощта на специани сензори разпознава движението на ръцете на шофьора и включва допълнително осветление в салона. Тази система ще работи, само когато автомобилът не е в движение, за да не отклонява вниманието на водача.

Друга новост е системата ENERGIZING Package Plus, която с помощта на специално разработен алгоритъм задейства климатика, масажа, подгряването и вентилацията на седалките, както и осветлението в салона. Нейната цел е да помогне на водача да се ободри. Част от този пакет е и виртуален фитнес-инструктор Energizing Coach, който определя най.подходящата програма за тренировка, като отчита физическите параметри на шофьора.

Седанът е получил и информационно-развлекателен комплекс MBUX, който дебютира при четвъртото поколение на A-Class. При нето цифровият приборен панел с диагонал 7 инча е обединен с дисплея на информационно-развлекателната система със същия размер.

Новият CLA разполага и с технолотия, взаимствана от флагмана на марката - S-Class. Това е полуавтономна система за управление, която с помощта на камери "вижда" на 500 метра пред автомобила. Тя работи с помощта на адаптивен круиз-контрол, система за екстремно спиране и функция за следене и смяна на лентата на движението при нужда.

В Лас Вегас беше показана версията на CLA с 2,0-литров бензинов турбомотор, който развива 225 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Той работи в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя.

Моделът ще получи и „напомпана” модификация -  CLA 35. Както и A35 AMG, тя също ще разчита на 2,0-литров турбодвигател с 310 к.с. и 400 Нм въртящ момент. Това ще позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди.

Снимки: Mercedes-Benz
 

0 от 500