IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-икономичната кола: 4100 км пробег за 50 долара

Резултатът на автомобила със слънчеви панели ще бъде вписан в Книгата на рекордите Гинес

Най-икономичната кола: 4100 км пробег за 50 долара

Със сигурност доста пъти сте се опитвали да изчислите колко ви струва средно 100 км пробег с автомобила ви. И определено сте успявали, тъй като това не е чак толкова сложна задача. Най-вероятно обаче получената цифра не ви харесва (освен ако ви е все тая и не си знаете парите).

Може би само собствениците на електрически автомобили могат да се похвалят с умерената цена на "горивото". Но и тук всичко е относително. Във всеки случай, един автомобил е в състояние да изненада и тези, и онези, дори и пешеходците.

Въпросното превозно средство с бляскавото име Violet (Виолетов - от английски) е разработено от група студенти от Австралийския университет в Нов Южен Уелс. За необичайното име явно допринасят виолетовите акценти върху каросерията. Нищо повече не може да се каже за дизайна, освен това, че силуетът е невероятно нисък и аеродинамичен. Най-голямо внимание обаче привличат слънчевите панели, които покриват почти цялата кола.

Violet-2

Именно те отговарят за производството на енергия, но има и батерии. Капацитетът им не е известен, както и мощността на електродвигателя. По време на пътните тестове обаче Violet измина 4100 км за 50 долара, колкото излиза зареждането на батериите (или 82 км за 1 долар). На всеки 600 км електрическото превозно средство е консумирало 20-24 кВтч, което е приблизително пет пъти по-малко от Tesla Model 3. Резултатът на Violet ще бъде вписан в Книгата на рекордите Гинес.

0 от 500