IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla намали цените, акциите й се сринаха

Компанията орязва всички модели с по 2000 долара, за да компенсира намалени субсидии

Акциите на Tesla тръгнаха рязко надолу, след като американският производител на електромобили обяви, че намалява цените на цялата си гама за пазара в САЩ. Този ход бе изтълкуван от инвеститорите като знак за намаляващо търсене за продуктите на компанията, коментира The Wall Street Journal.

Tesla Model 3

Според множество различни източници себестойността на Model 3 в момента е по-висока от обявената стартова цена от 35 000 долара. Затова и компанията за момента не бърза да предлага базови версии на модела

На 2 януари Tesla оповести, че ще намали с по 2000 долара цените за Model 3, Model S и Model X, за да компенсира отчасти намаляването на федералната данъчна отстъпка за покупка на електромобили. Тази отстъпка бе 7500 долара досега, но от 1 януари е намалена наполовина - до 3750 долара.

Компанията на Илон Мъск съобщи още, че през последното тримесечие на 2018 е доставила 90 700 автомобила - с 8% повече спрямо предишния период и над три пъти повече от последното тримесечие на 2017, когато все още имаше затруднения с производството. Все пак това е под прогнозите за 92 000 доставки.

Въпреки рационалните обяснения за намаляването на цените финансовите пазари не приеха добре новината и книжата на Tesla загубиха 10% от стойността си за няколко часа.

Някои анализатори обаче не са съгласни с мнението, че предстои отлив в търсенето. The Financial Times цитира Бен Кало от RW Baird, според когото акциите на компанията тепърва ще растат с темп над средния за пазара. Причината е, че над три четвърти от поръчките за Model 3 в последното тримесечие са дошли от нови клиенти, а не от предварително резервиралите. Според Кало това е положителен знак. Освен това, напомня той, през февруари тази година компанията ще започне да изнася Model 3 и за други пазари, включително ЕС.

Лари Елисън, Oracle

Включването на софтуерния магнат Лари Елисън (Oracle) в директорския борд на Tesla бе прието добре от инвеститорите, за разлика от намаляването на цените

В последния месец в американския печат се появиха доста спекулации, че Tesla на практика продава най-достъпния си модел на загуба. Базовата цена за Model 3 от 35 000 долара е под себестойността на автомобила, твърдеше Digital Trends. В потвърждение на това компанията досега не е предлагала такива версии на пазара - почти всички поръчки през последното тримесечие са за най-скъпите версии.

Други анализатори, като Адам Джоунъс от Morgan Stanley, обаче настояват, че намаляването на цените е силно негативен фактор - не само като намек за намаляващо търсене, но и като ограничител за печалбата. 2000 долара от цената са средно 4% отстъпка за Model 3, пресмята Джоунъс. Tesla продължава да е на загуба от създаването си досега, със само две положителни тримесечия за десет години.

 

 

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Шевролет са продали 18000 от болт и волт в щатите за 2018.Тесла 140000 - Модел 326000 - Модел S25000 - Model X
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    много алтернативи вече има на 3ката.. S-ката е класа, *** струва много пари.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    При условие че към 31.12.2018 Тесла успя да разпродаде всичко произведено не мисля че е няма търсене. Въпреки по-високата си цена спрямо конглокенцията все още са "модни" и се продават заради марката. Иначе реално погледнато един Болт е много прилична алтернатива на тройката и е по-евтин