IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Много ли са 200 000 долара за този култов VW?

Хипи бусът в идеално състояние излиза на търг през януари

Много ли са 200 000 долара за този култов VW?

Ванът Typ 2 на VW е един от символите на хипи движението през 60-те години на миналия век, но днес симпатичното превозно средство е автомобил, който предизвиква сериозен интерес у колекционерите. И цените на хипарските микробуси излетя в облаците.

Сред тези ванове, също като при Beetle – вечният хит на VW, също има предпочитани модификации – на най-голям интерес сред колекционерите се радва версията Deluxe, известна като Samba Bus, която се отличава с това, че има точно 23 прозореца.И през януари аукционната къща Bonhams ще предложи на търг в Скотсдейл, Аризона такъв ван в прекрасно състояние, като се очаква цената му с лекота да стигне 200 000 долара.

Type 2, както е известен в англоговорящият свят ванът е вдъхновен от идеите на вносителя на VW в Холандия Бен Пон, който в началото скицира някои свои идеи за бус, качен върху шасито на Beetle.

Естествено, практичният Microbus или Transporter или Kombi, в зависимост от версията, бързо се превръща в пазарен хит, тъй като предлага много възможности и пространство за превоз на хора и товари.Топвариантът получава името Sondermodel и вече споменатите 23 прозореца, които осигуряват много светлина за пасажерите.

Този Type 2 е от 1963 година и е един от последните екземпляри от модела, като е възстановен напълно, при това в оригиналните си цветове – оранжево и бяло, както е изглеждал, в деня, който в Германия си го купува американският военен, стигнал до нас само с чина и фамилията си – сержант Робъртс.

По-късно Робъртс превозва буса до Тексас, после колата сменя на няколко пъти собственика си и през 2021 попада в ръцете на сегашния й собственик, който се наема на 4-годишна реставрация. За съжаление, оригиналният двигател вече не е наличен, но бусът е получил 1,2-литров мотор, който е произведен в същия месец, когато е била сглобена и колата.

0 от 500