IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Северна тангента на София ще се минава с винетка?

Столична община е против, но АПИ настоява за въвеждане на такса

Северна тангента на София ще се минава с винетка?

Северната тангента на София вече е част от новосъздадената магистрала „Европа” и ще трябва да се плаща винетка за преминаване по нея. Това е предвидено с решение на Министерския съвет, с което се приема списъкът на пътищата от републиканската пътна мрежа, за които се плаща винетна такса.
Досегашната автомагистрала "Люлин" се присъединява към "Струма" поради малката си дължина - 19,6 км, и факта, че се явява естествено начало на определеното за АМ "Струма" трасе, обявиха от правителствената пресслужба. Съответно Северната тангента на София е част от новата магистрала и по нея ще трябва да се плаща такса.

От Столична община са категорично против и настояват такси за столичани да не се въвеждат. Сега много жители на София използват тази отсечка на околовръстното шосе, за да стигат по-бързо от единия до другия срай на града. В същото време обаче от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)  са на мнение, че през Северната скоростна тангента преминава интензивен и транзитен трафик от тежкотоварни автомобили, и съответно те следва да плащат такси.

Нов разговор по темата ще има утре, като на него трябва да бъде уточнено окончателно как ще се процедира. По закон, околовръстният път е част от републиканската пътна мрежа и за него се изисква винетка. В същото време, според нормативната уредба, началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима.

От АПИ вече обявиха, че водят диалог със Столичната община за постигането на консенсус и намирането на работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки коли, които използват тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Защо жителите на най-богатата територия на страната са привилегировани да ползват десетки километри извънградски път без винетка?