IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan подготвя продажба на акциите си в Renault

Японската компания промени правилника си за корпоративно управление

Nissan подготвя продажба на акциите си в Renault

Докато европейските производители на автомобили, в това число и Renault, са в Коледна ваканция, японците от Nissan промениха своя кодекс за корпоративно управление. Основната точка в новия правилник, приет от компанията, е различната политика за кръстосано владеене на акции, съобщава агенция Bloomberg.

В момента Renault притежава 43% от акциите на Nissan, като има право на глас при взимане на основни решения. На свой ред японците разполагат с 15% от акциите на французите, но нямат право на глас. Освен това, двете компании владеят малки пакети ценни книжа на концерна Daimler, а Nissan е собственик на 34% от Mitsubishi Motors.

Според новия кодекс, приет от японската компания, тя вече има право да продава акциите на своите партньори, без да ги уведомява. Очаква се тази промяна да засегне отношенията с Renault, тъй като покупката на Mitsubishi беше по инициатива на Nissan, а отношенията с Daimler се развиват отлично. Независими експерти оценяват 15-процентния пакет акции на френската компания на 2,8 млрд. долара.

Продажбата на пакета акции на Renault на друг инвеститор ще позволи на Nissan да започне да събира средства за откупуване на тези 43% от японската компания, която в момента е собственост на французите. По пазарни оценки, за подобна операция Nissan ще се нуждае от 14 млрд. долара.

Любопитното е, че при ареста на вече бишия шеф на Renault-Nissan-Mitsubishi – Карлос Гон, ръководителите на трите основни компании в алианса се събраха и обявиха, че ще продължат да работят заедно и да вървят в една посока. Последните индикации обаче сочат, че в Nissan имат други идеи по въпроса.

Снимка: Motor

0 от 500