IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старата Tesla Roadster спечели състезание по издържливост

Спреният от производство модел победи най-съвременните електромобили

Старата Tesla Roadster спечели състезание по издържливост

С доста неочакван резултат завърши състезанието за издържливост за електромобии „24 часа на Ошерслебен”, което за първи път се провежда в рамките на шампионата ecoGP. На пистата в Саксония-Анхалт (Германия) с дължина 3367 метра премериха сили 30 машини от марките Tesla, Renault, Hyundai, KIA, Smart, Nissan, Opel и BMW, като редом с най-мощната Tesla S се състезаваха малки коли като Zoe и Smart For Two.

Регламентът на състезанието обаче даваше шанс на всички участници, тъй като не се отчита най-добро време за обиколка, а се броят най-много навъртени обиколки в рамките на 24 часа. В крайна сметка победител стана Tesla Roadster 2.5, който записа 495 кръга на трасето за едно денонощие, съобщава изданието e-racing365.com.

02-3

Участниците трябваше да решат трудна математическа задача – да карат бързо, но да влизат по-често в бокса за зареждане или да залагат на по-ниска скорост, като съответно зареждането на батериите да е по-дълго. В случая се търси оптимален баланс между бързина (мотор и шаси), потребление на ток, капацитет на батерии време за зареждане.

В крайна сметка победител става имено спреният преди доста време – а именно през 2012 г., Tesla Roadster, който по нито един параметър не превъзхожда своите конкуренти. Екипажът му (Ханс-Фридрих Вилхелм Нойс, Томас Шмит и Удо Вегес) успя да изпревари д цели 9 обиколки завършилия на втора позиция Hyundai Kona.

02-2

Първото поколение на Tesla Roadster – 2.5, разполага с електромотор с 292 к.с. и 370 Нм, който работи в комбинация с батерии с капацитет 53 кВт/ч. Това позволява пробег от 393 км по цикъл EPA. През 2014 г. компанията пусна и версия 3.0 с акумулатор със 70 кВт/ч, но тя не се произвежда в серия.

Организаторите на състезанието предвиждат догодина да го повторят, като те вече са привлекли вниманието на Porsche. Германската компания ще участва с първия си електромобил Taycan, като не е излючено в бокса на тима да бъде монтирана ултра-скоростна станция за зареждане. Не е изключено, през 2019 г. сред участниците да бъде и новото поколение на Tesla Roadster.

Снимки: e-racing365.com

 

0 от 500