IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цирк: Японците пуснаха Карлос Гон и веднага го арестуваха пак

Третото поред задържане е за търговия с книжа и ще остави шефа на Renault-Nissan зад решетките по празниците

Японската прокуратура отново арестува шефа на алианса Renault-Nissan Карлос Гон тази сутрин, веднага щом срокът на предишното му принудително задържане изтече. Този път арестът, трети поред, е по подозрения в злоупотреба с доверено положение. По доста специфичните японски закони Гон може да остане зад решетките още 10 дни, без да му бъде повдигнато официално обвинение.

Карлос Гон

Чрез адвоката си Гон заяви, че настоява да бъде изслушан и да му се даде възможност да възстанови честта си в съда. Според японското законодателство обаче прокурорите не са длъжни да му повдигнат обвинение, въпреки че го държат в ареста повече от месец

Мениджърът бе задържан за пръв път на 19 ноември по подозрения в укриване на доходи (всъщност на част от изплатените му бонуси под формата на акции) и злоупотреба с фирмени активи за лична облага. Оттогава Гон е неизменно зад решетките. В четвъртък съдът отхвърли иска на прокурорите да продължи предишния му арест за довършване на разпитите, но това не ги притесни и на следващата сутрин те го арестуваха повторно.

Сега разследването е върху подозренията, че Гон е използвал фондове на Nissan, за да покрие загуби на стойност 16.6 млн. долара, които претърпял от търговия с деривативи през 2008, след разгара на кредитната криза. Според прокурорите главният изпълнителен директор имал задачата "да не причинява щети на Nissan и неговите поделения... но е предприел действия, с които е изменил на тази задача и е причинил финансови щети на Nissan".

По информация на японската телевизия NHK 64-годишният Гон категорично е отхвърлил и новите обвинения. Той и помощникът му Грег Кели отричат и вина за злоупотреба с фирмено имущество и укрити доходи. "Нещата в този вид са абсолютно неприемливи", е заявил Гон чрез адвоката си. "Желая да бъда изслушан и да възстановя честта си в съда".

Жан-Доминик Сенар, Mcihelin

Досега Renault стоеше зад арестувания си шеф. Според информации във френския печат обаче представителите на държавата в управлението на компанията вече настояват за нов шеф, като фаворит е Жан-Доминик Сенар, сегашният изпълнителен директор на Michelin

Кели не бе арестуван повторно тази сутрин. Гон обаче най-вероятно ще посрещне празниците зад решетките, защото прокурорите имат право да го държат 10 дни и после да поискат още 10 допълнителни от съда. Това обаче не ги задължава накрая да повдигнат официално обвинение. В японската практика обвинения се повдигат само, когато прокурорите са напълно сигурни в утвърдителната присъда, затова и процентът им на успеваемост надхвърля изумителните 99.6%.

Министърът на правосъдието Такаши Ямашита заяви, че критиките срещу японската правосъдна система във връзка с арестите на Гон били "неоснователни". Според мнозина наблюдатели обаче случаят е показал пред света една страна на Япония, която далеч не е сред най-привлекателните.

 

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Адвокатската кантора рено удари на камък с непоклатимата японска правосъдна система! И:"Според информации във френския печат обаче представителите на държавата в управлението на компанията вече настояват за нов шеф,"Както се казва по жабарски: главният перач умря, да живее главния перач! )))))
  • #2
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    То Нисан поне има с какво да се споменава ама рено!? Освен с лошо качество, скандали и пране на пари!!Същите истории бяха навремето и с Волво.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Да видим разпадането на R - N - M Alliance, тогава ще видим тези велики и толкова стриктни оризари докъде ще я докарат, ако не им е GT-R-а дори не бих ги споменавал (Nissan).