IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски гигант представи батерия със супербързо зареждане

Само за 10 минути новата батерия на CATL зарежда енергия за изминаване на 400 километра

Китайският доставчик на батерии CATL пусна продукт, който нарича първата в света 4C супер бързозареждаща се литиево-железно-фосфатна (LFP) батерия, за която се твърди, че осигурява 400 км пробег след 10-минутно зареждане. Компанията също така твърди, че батерията ще позволи на автомобила да измине над 700 км с едно пълно зареждане.


CATL


CATL снабдява компании като Tesla, Geely, Fisker, Mercedes-Benz, SAIC Motor и отскоро Chery с батерии за техните електрически автомобили. За постигане на този обхват и ниво на производителност на зареждане, CATL казва, че батерията Shenxing използва комбинация от бързи йони и електронна мрежова катодна технология, нова свръхпроводяща електролитна формула и напълно нанокристализиран LFP катоден материал.

CATL казва, че най-новата им технология е предназначена да се бори с опасенията на клиентите относно пробега и „отваря ера на супербързо зареждане на електрическите коли“.


CATL


„Тъй като потребителите на електрически преминават от иноватори към обикновени потребители, ние трябва да направим усъвършенстваната технология достъпна за всички и да позволим на всеки да се наслади на плодовете на иновациите“, каза главният учен на CATL д-р У Кай.

Хиляди превозни средства с батерии CATL могат да бъдат намерени по пътищата по целия свят, а компанията вече гледа и нагоре към небето. През май 2023 г. CATL разкри нова технология за батерии, която е достатъчно енергийно плътна, за да се използва в пътнически самолет.

0 от 500
  • #12
    5 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    До 11. На всичко отгоре, освен 10 години, гаранцията на toyota е и за 1 милион километра. Единствено и само на това разчитат за да намерят клиенти за недоразумението си. Единствено заблудени сектанти на toyota, които вярват че батериите се скапват на третата година могат да се вържат на такава опорна точка. Кой нормален човек ще мине 1 милион километра точно пък с toyota? 1 000 км с тесла се минават за 9 часа, а с toyotа същия маршрут се изминаваше за 14,5 часа, А след ъпдейт за 12,5 часа!
  • #11
    3 rate up comment 6 rate down comment
    до 9 ( преди 8 месеца )
    И все пак, Тесла има най-малка деградация от всички марки при едно от най-високите скорости за зареждане и водещ пробег - доказано статистически. За Мерцедес не знам, но Тойотка, за да дадат тази гаранция, са скопили скоростта на зареждане до смешни скорости, оствили са огромни буфери (т.е. не можеш да си използва цялата батерия, но я влачиш навсякъде), не позволяват да се зарежда под 0 градуса, а мощността на колата е смешна. Резултатът е, че никой не ще Тойотка, пък ако ще гаранцията да е 30.
  • #10
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Тесла ще бъдат фалирани точно от китайците, това е кола само и единствено ако можеш да им позлваш мрежата, тоест за САЩ.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 8 месеца )
    Не е вярно, че всяка е с 8 защото Тойота и Мерц са с 10 години гаранция на батерията
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    PLAID ( преди 8 месеца )
    Попе, тая партенка истина няма да стане. 1во всяка кола на ток е с 8г. гаранция на батерията. 2-ро *** до Тесла сервиза на Павлик да ти покаже нагледно: DC заряда НЕ скъсява живота на литиевие клетки от автомобилен клас. Скъсява го прегряването. Затова най-добрите серпентини, най-малките единични, цилиндрични клетки 18650, 21700 и 4680 (охлаждат се по-лесно) и най-съвършената система за термоуправление Octovalve са при Тесла. Затова има Тесла таксита със 7000 бързозарядни сесии и батерии на 90%
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 8 месеца )
    Че кой те кара да зареждаш само бързо? То е основно за когато караш стотици километри, а предполагам не го правиш през ден
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 8 месеца )
    не искам такова бързо зареждане ако ще ми деградира батерията с 30% за 5 години...
  • #5
    14 rate up comment 6 rate down comment
    до 2 ( преди 8 месеца )
    Това с поевтиняването го слушаме от години, но освен Тесла друг не виждам да сваля цените. А дори те го постигат основно с намаление на печалбата. А ДВГ ще поскъпва само заради административен натиск.
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Само да уточня,тези данни са при температура на въздуха 20 градуса.При 40 -50 градуса през лятото и минус 20 - 30 градуса през зимата,пробега намалява с 30-40 %.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Китайците все още мерят по вариация на NEDC вместо по WLTP. И за това идва много разлики.