IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сайтове, продаващи устройства за кражба на коли, ще бъдат преследвани от закона

Над 90% от тези престъпления в Англия се извършват с джаджи, предлагани свободно онлайн

След като речта на крал Чарлз III на 7 ноември включваше предложение за забрана на електронните устройства, които се използват за кражби на автомобили със система за безключов достъп, изданието Autocar разкри, че те все още се рекламират открито за продажба в интернет. Предложеният закон ще направи незаконно производството, модифицирането, доставката, вноса или притежаването на такива устройства, като наказанието е до пет години затвор.


Кражби на коли в Англия


Полицията смята, че те са зад повечето кражби на превозни средства в Обединеното кралство, които са се увеличили с 25% от 104 435 през 2022 г. до 130 389 миналата година. Според последните данни от Tracker Network UK, 93% от всички превозни средства, които фирмата е открила, са били откраднати, без да са използвани ключовете на собствениците им.

Как се крадат коли без ключ?

Релейната кражба е популярен метод, който изисква един крадец да улови сигнала от оригиналния ключ близо до имота на собственика и да го предаде на съучастник, стоящ до колата с приемник, който след това го отваря и го открадва. Релейните устройства могат да бъдат закупени онлайн. Въпреки това, колегите от Autocar са открили уебсайт, който продава устройства, които дават по-пълен контрол на автомобил – въпреки че изискват връзка с неговата „can bus“ (системата за окабеляване, която позволява на микроконтролерите и процесорите на автомобила да комуникират помежду си) и струват значително повече.

Устройства за повечето марки и модели, включително най-новите Range Rover, Lamborghini и Ferrari, са обявени за продажба сериозни цени, но истината е, че пак се продават безпрепятствено.

Как работят устройствата?

Стив Лаунчбъри, член на отдела за престъпления и сигурност, свързани с превозни средства в Thatcham Research - организация за разузнаване на риска, финансирана от застрахователната индустрия на Обединеното кралство, обясни, че като се свързва директно към can bus, устройството не се нуждае ключът да е до колата, като сигналът му се предава за отваряне и стартиране на двигателя.

Самото устройство съдържа всички данни, необходими за отваряне на автомобила. Въпреки това достъпът до електрониката превозното средство не винаги е лесен, обяснява той: „Тенденцията, която наблюдаваме, е крадците да режат външната обшивка на превозното средство, за да получат достъп до мястото, което им е необходима."


Кражби на коли в Англия


Какви видове устройства се продават?

Нийл Томас, директор на разследващите услуги във фирмата за проследяване и намиране на превозни средства AX Track, каза пред Autocar, че е изненадан от подробностите, предложени в списъците с устройства. „Виждал съм уебсайтове, предлагащи този вид устройства и преди, но никога нищо толкова подробно и подходящо за толкова много марки и модели“, каза той.

„Описанията на продуктите като „за спешно стартиране“ имат за цел да създадат впечатление за легитимност, но ако имате парите, сигурен съм, че биха ви ги продали.“ Други налични продукти включват дистанционни заглушители на ключове, използвани за блокиране на ключодържателя и предотвратяване на заключване на превозно средство, и устройства, които могат да деактивират алармата „за секунди“.

Друго устройство, което изглежда работи като реле и се казва, че позволява „аварийно стартиране на двигател“ в кола със система за безключово запалване, е описано като „достъпно само за специални служби и детективски агенции“. Въпреки това, крадците вече разполагат с такива джаджи и ги използват все по-често.

динствената му връзка с полицията е прекарването на времето в килиите.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    И остава въпросът колко полезна екстра е безключовият достъп...
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Производителите на въпросните автомобили не са виновни за скапаната и бъгава електроника пълна със дупки, ами то утре докато си караш може някой да ти удари копчето?