IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българин участва в схема за кражба на кемпери в Германия

Машините се наемат, след което се изнасят извън страната и изчезват

За всеки българин вече ще е трудно да си наеме кемпер в Германия. Най-големият вестник в страната – Bild, разказа история как миналия месец нашенец е откраднал автомобил от семейство Сандро и Надине Зиморт. Германската полиция предполага, че става въпрос за цяла мрежа за подобни престъпления.


кемпер


Простият подход на измамниците е да наемат кемпери, без въобще да мислят за връщането им. Изнасят ги в Източна Европа и при препродават. Това се случва и на семейство Зиморт. Те имат собствена фирма за кемпери под наем, в която идва българин, който не знае нито дума немски. Превежда му негов приятел. Българинът обяснява, че иска да наеме нов кемпер, за да отиде на почивка в Хърватия за две седмици и половина. Цената на возилото е 90 000 евро, а до този момент то е изминало едва 8000 км.

Семейството настоява за гаранции, като клиентите трябва да представят лична карта, германски регистрационен талон, шофьорска книжка и германската банкова карта. Българинът предоставя всички тези документи и всичко изглежда идеално до момента, в който кемперът трябва да бъде върнат в края на юни.


кемпер


„Един ден получихме писмо от полицията, в което ни уведомяват, че шофьорът на нашия автомобил е извършил измама с гориво в Бавария - разказва Надин Зиморт. - Когато разговаряхме с полицая, той ни каза да не очакваме кемперът ни да бъде върнат.”

На охранителна камера за наблюдение на въпросната бензиностанция се виждат няколко кемпера, които също участват в измамата. Полицията предполага, че става въпрос за мрежа от измамници, които изкарват колите извън страната.

Търсенето на подобни автомобили в Германия рязко нарасна от началото на пандемията от коронавирус. От януари 2020 г. до януари 2023 г. броят на регистрациите в най-населената федерална провинция Северна Вестфалия се увеличи с почти 41 процента до 169 600 броя.


0 от 500