IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кражбата на катализатори донесе 38 млн долара на трима, но ги вкара в затвора

Престъпниците са изпратили за претопяване устройства за пречистване за 600 млн долара

Потенциалните печалби от търговията с крадени катализатори са огромни, но и наказанията също са сериозни. Това разкрива американското издание Behind the Wheel, което разказва историята на семейство от Сакраменто, заловено от полицията и предадено на съда.


катализатори


Братята Ту Сю Уанг и Андрю Уанг, и на тяхната майка Моника Уа са се признали за виновни за участие в поредица от кражби на катализатори на обща стойност 600 млн долара. Тримата са спечели 38 млн долара, като именно тази сума е привлякла вниманието на разследващите.

Нарастващата вълна от кражби се дължи на това, че те съдържат скъпи метали като платина, родий и паладий. Търсенето на тези метали, дължащо се на недостиг и растящата пазарна стойност, превърна устройствата за пречистване в основна стока на черния пазар. Освен това, свалянето на самия катализатор отнема минути, което го прави още по-привлекателна машина за хора, търсещи лесно и бързо забогатяване.

Семейство Уанг се възползва от доходоносния пазар, като организира сложна операция. Те установяват връзки с местни крадци, които се специализирали в кражбата на катализатори и закупили от тях големи количества откраднати устройства. Впоследствие те са изпратени в завод за обработка на метали.


катализатори


Тримата успяват да скрият дейността си дълго време, но в крайна сметка подозрителни преводи в банковите им сметки привличат вниманието на властите. Установено е, че семейството е получило 38 млн долара, докато в предприятието, преработвало катализаторите, са изпратени конвертори за над 600 млн долара.

Андрю Уанг и Моника Муа, които се признаха за виновни, очакват произнасяне на присъдите си, като са заплашени с 5 години затвор. Ту Сю Уанг обаче не признава вината си и е заплашен с до 20 години затвор. Отделно от това той ще плати огромни глоби, вариращи от 250 000 до 500 000 долара, за всяка от 40-те обвинения срещу него.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 6 месеца )
    Ако всяко звено от веригата си получава комисионните, тогава е напълно възможно тази схема да остане дълго време неразкрита...
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 6 месеца )
    5 години затвор срещу 38 млн. долара...според мен е доста добра сделка...
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Този завод как така приема катализатори за 600 000 000 без да потърси произход. Да не говорим че това са стотици хиляди броики
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Е колко да струва един катализатор, за да са изпратили катализатори за 600 милиона долара? Това би трябвало да са стотици хиляди катализатори! Как толкова огромна схема не буди подозрение и може да остане скрита толкова дълго време?