IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьори VS Пътни полицаи

Изследване за отношението на шофьорите и полицаите към пътната безопасност.

Шофьори VS Пътни полицаи
Изследването прави съпоставка между гледните точки на шофьори и пътни полицаи. През техния поглед се открояват основните причини за големия брой пътно-транспортни произшествия - близо 8000 годишно - и се очертава профила на водачите, които най-често ги причиняват. Анкетирани са 500 активни шофьори и 50 пътни полицаи.

Близо 70% от българските шофьори се определят като разумни и толерантни, а според представителите на КАТ преобладават самонадеяните водачи, сочат данните от представителното изследване, проведено от Market Links, по поръчка на бензиностанции ЕКО със съдействието на КАТ.

Българинът иска сурови наказания за нарушителите, същевременно е уверен, че ще се измъкне безнаказано при неспазване на правилата на пътя.

Резултатите от изследването показват още:

Близо 70% от шофьорите се определят като разумни и толерантни. Същевременно около 50% посочват именно нетолерантните и нахални шофьори като най-чести причинители на ПТП. Представителите на КАТ смятат, че в България преобладават самонадеяните водачи. Според полицаите най-чести причинители на ПТП са младите/неопитни шофьори и нетолерантното и агресивно поведение на пътя.

Употребата на алкохол и наркотици е причина номер 1 за произшествия според шофьорите, а за пътните полицаи това е превишената скорост.

Увереността, че ще се измъкнат безнаказано при нарушение е най-честата причина шофьорите да не спазват правилника за движение. Но според преобладаващото мнение на полицаите, това се дължи на недобро познаване на правилата на пътя.

90% от анкетираните шофьори и 70% от пътните полицаи посочват, че много нарушения остават ненаказани.

Най-често недоволството на шофьорите на пътя е предизвикано от лошите пътища - 83% и от поведението на нетолерантните шофьори - 69%.

Суровите наказания и строгият контрол от страна на КАТ биха повлияли най-много за спазване на правилата за движение, признават шофьорите.

За българските шофьори темата за безопасността е важна, така са отговорили близо 90% от анкетираните. Повече от половината запитани възприемат шофирането като отговорна дейност, която може да доведе до сериозни последствия.

Водачите нямат навика да сигнализират за нарушения, които са видели. Те са скептични към ефекта от техните сигнали върху пътната обстановка в страната. Все пак, повечето изразяват готовност да сигнализират на специален телефон към КАТ, ако такъв бъде създаден.

Като най-познати и ефективни шофьорите посочват кампаниите със смачканите коли по пътищата и макетите на полицейски коли. 55% от шофьорите знаят и одобряват кампанията за разумно шофиране -  „Обади се, като стигнеш!”(част от която е и представеното изследване), а 63% от тях споделят, че тя им е повлияла да бъдат по-толерантни.
0 от 500
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    хахаха ( преди 14 години )
    на един редови катаджия се родило дете и той търчи при шефа си."Шефе роди ми се дете", онзи браво, честито, вади от чекмеджето ключовете на чисто нов мерцедес Оня се мръщи- абе шефе това е син. Шефа ОК пак бърка и вади ключовете на 4-стаен апартамент-заповадай подарък, Оня още по недоволен - абе шефе това е син-наследник голяма радост. Шефа изпъшкал бръкнал под бюрото извадил един знак ограничение 60 и му казал- айде вземай го ама след 3 дни да си му го върнал обратноДАли е само виц това ?
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    E30 ( преди 14 години )
    не се криите ей чакали...
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    fdfasd ( преди 14 години )
    Много си прав, но той каза конкретно за магистралите и му обясних за какво са ограниченията :) Аз също се изнервям максимално когато ме спрат "А , ей така да те видим как си и какво правиш (я дай 20 лева, че нали ....)" Ама то какво да очакваме от беззаконова държава
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Patanov ( преди 14 години )
    Това е ясно и е ОК, но не може да се отрече, че е пълно с безсмислени ограничения - слагат 60 и 40, където им кефне и естествено чакалят точно там! Да не говорим за номера на служебната карта ;)
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    fdfasd ( преди 14 години )
    има на места ограниечения на скоростта защото липсват манитинелите понеже е пригодено мястото за аварийна писта в случай че се наложи някога спрете да се обаждате неподготвени като порастнете малко тогава говорете че отдалеч ви познавам младоците
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бартер де Слива ( преди 14 години )
    Снимките ви са велики. На първата ченгето показва 5 пръста, т.е. иска 50 лева. А втората с балетната снимка е култова.
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    NIAMA dryga durjava v Evropa, osven BG v koiato kalpavite puti6ta da se "OPRAVDAVAT" s "poniatieto" NESUOBRAZENA SKOROST!KOMYNISTI4ESKA IZMI6LIOTINA, ostanala za sujalenie i do dnes ..
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    как да караме разумни като нямаме пътища ще пътувам аз 350 км за 5 часа ква е тази държава и ще ми обясняват да съм карал разумно, първо да спрат 25 годишните москали и лади и да отнемат книжките на пенсионерите които само се пречат по пътя и тогава да ми говорят за култура на шофиране
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 14 години )
    да го духат всички ченгета и цялото МВР то голям рекет вази дуржава не бе колан не бе превишена скорост с 15 км-ч само да ти всемат точките и парите чакалят през 10 км ибах ги в *** после що не ги уважавали ами как да стане като се крият като *** да ти вземат 20 лв, в испания съм бил 5 години 1 път не са ме спрели нито за колани нито за скорост тук у нас по 3-4 пъти на седмица ме спират това нормално ли е и с тези измислени знаци по пътя сложили на магистралата 60 ало ***
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    !!! ( преди 14 години )
    Не "Стига с това взимане на книжки то пътища" крайно време е да се започне с товаа който кара без книжка да му конфискуват колата и да ходи в дранголника !!!!писна ми от убийци по пътищата