IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краш тестове на големи с малки автомобили

Застрахователният институт по пътна безопасност в САЩ (IIHS), направи редица тестове, които за пореден път доказват по-добрата защита на пътниците в по-големите автомобили.

Краш тестове на големи с малки автомобили
Това разбира се не е нещо неизвестно досега. Институтът обаче прави поредица от тестове, при които челно се удрят големи и малки автомобили. Краш тестът е направен при скорост 64 км/час и в него участват шест автомобила. Honda Accord срещу Honda Fit (Jazz), Mercedes-Benz C300 срещу Smart ForTwo и Toyota Camry срещу Toyota Yaris

В официалното съобщение на IIHS се казва, че всички участвали автомобили са получили високи оценки за безопасност на пътниците при традиционните тестове с удар срещу бетонен блок при същата скорост. 


За разлика от традиционните тестове обаче, при челен сблъсък автомобил срещу автомобил, компактните градски коли показват много по-лоши резултати от автомобилите с по-големи размери. 


След сблъсъка между Honda Accord и Honda Fit, специалистите от IIHS са открили много сериозни деформации на купето при Fit/Jazz, а главата на водача се е ударила във волана въпреки въздушната възглавница (през нея) и левият му крак е получил сериозна травма. 


При сблъсъка между седана Mercedes-Benz C и Smart, малкият автомобил се е завъртял на 450 градуса. 


Купето е много деформирано, като таблото е изместено напред и нагоре, воланът също се е преместил нагоре, в следствие на което водачът на ForTwo при реална подобна катастрофа би получил травма на главата и на двата крака. 


От сблъсъка между Camry и Yaris се е отворила предната врата на малкия автомобил и седалката на шофьора е преместена напред. От това е последвал удар на главата на водача във волана през въздушната възглавница. 


При подобна авария водачът на Toyota Yaris би получил травма и на шията и на десния крак. 

Подобен тест направиха и в Немския автомобилен клуб ADAC през миналата година, когато сблъскаха Audi Q7 и Fiat 500 при скорост 56 км/час. Резултатът беше подобен. Ако това би било реална катастрофа, травмите на водача на фиата биха били много сериозни. Въздушната му възглавница се е спукала, а той би наранил гръдния си кош при удар с волана, а също главата и десния си крак.
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    FWD ( преди 15 години )
    Бeзспорно по голямото е по сигорно , но явно тъпите американци не се замислят че ако всички се качим на хамъри няма да има и 1 свободна улица ,няма да ни остане петрол и чист въздух за дишане....Пък ако ще си мерим ... ще ползвам на дядо ми газката за транспортно средство , който иска да опита да се мушне под нея с някое XC90 , X5 X6 и тн..
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бруталото ( преди 15 години )
    Това,определено,са градски автомобили и никой нормален човек няма да тръгне по магистралата с такава сапунерка. И се предполага,че скоростта в града е под 50км/ч. За *** не говорим,никой производител не се съобразява с българските ***. По-интересен е краш-теста между две поколения на един и същ модел.Там разликите са фрапиращи.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    boby ( преди 15 години )
    Ей затова само Сааб/Волво и си свиркай, само ако се млатнеш в камион или голям джип може да го закъсаш ;).
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Xtasy ( преди 15 години )
    Пежо 107/ Ситроен С1 и Тойота Айго ще се разпаднат при сблъсък. Само *** женки биха си купили такива сапунерки.