IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Saab и Volvo се сливат?

Многобройните проблеми пред които са изправени двете шведски автомобилни фирми, трябва да ги доведат до сливане, счита вицепрезидентът на GM Боб Луц.

Saab и Volvo се сливат?
Сега Saab е част от групата GM, а Volvo е в групата на Ford. И двете фирми не могат да получат финансова помощ от американското правителство, защото тя важи само за заводите на територията на САЩ. Не могат да получат помощ и от Швеция или друга европейска страна, защото са част от американски групи. 


Saab вече обяви банкрут в Швеция с цел да се обособи като независима от GM фирма.  

От Ford се опитват да намерят купувач за Volvo, като най-напреднали са разговорите с китайската фирма Geeley. 

Цялата безизходица до момента и  реалната възможност славните някога шведски марки да изчезнат, кара Луц да заяви, че двете фирми ще оцелеят по-лесно ако станат една. Така наистина ще изчезнат проблемите на GM и Ford, но дали ще бъдат спасени Saab и Volvo? 

„Мисля, че ще бъде трудно да се намери купувач за Saab, казва Луц, защото купувачите се интересуват от реалното състояние на фирмата, не от славното й минало. Кой ще купи фирма, реализираща непрекъснато през последните години загуби?” 

Въпреки това мнение на Луц, шефът на Saab Ян Аке Йонсон заяви, че имало поне осем фирми интересуващи се от Saab. 


В същото време шефът на Volvo Стефан Одел (Stephen Odell) се обяви против продажбата на фирмата на китайски собственици.  

Неговите надежди са свързани с евентуален заем, който шведското правителство да подсигури от Европейската инвестиционна банка. 

Сагата около Saab и Volvo продължава, като все още не се вижда добър изход от кризата за двете шведски фирми. Трудно е да се прогнозира какво ще се случи и дали евентуалното сливане, предложено от Боб Луц, може да ги спаси.
0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    М3 как пък разбираш от всичко. Ти май закусваш стрита на прах червена тухла та говориш такива глупости. А съня за 8 месечната кола кого го сънува?
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    а ха,и друга марка кола нямаше да те спаси,ясно,вярвай си!Като гледам ти си губиш времето тук.
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Vlado ( преди 15 години )
    Забелязвам,че не ти се удава да четеш.За това ще ти го опростя:1 добре че се хванах на рекламните трикове,като ти казах че и аз съм член,разкрих че Volvo спаси и моя живот,че и на още 4 човека.2 сайта не е български,просто има българско разширение.А ти щом караш чудесен автомобил,карай го а не си губи времето по разни форуми.Аз отивам да се наслаждавам от удоволствието да шофираш Vovlo,а ти си остани пред PC-то да напишеш още някои хаплив коментар.
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    В историята няма постоянни стойности,както казах.Сега други са на гребена на вълната,не волво и мерцедес,нормално е!Мерцедес все още се опитва да си подържа имиджа на луксозна марка,но и на нея и минаха силните години.Докато волво не блести с абсолютно нищо,вля се в сивия поток отдавна.Дори се срина до едно от последните места по качество.На този фон какво да си говорим грандомански думи и лозунги!Съжалявам,аз не съм с розови очила!Дерзайте!
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    Аз съм нямал волво,но имам двама колеги които имат.Не са им нови,но не са и стари 2002 и 2003,бензин и дизел.И двамата са на мнение,че са се минали,и приключват с волво.Посредствена кола на виска цена,това е волво!Старите 240-ки бяха наистина железни,но до там!Няма защо да се обиждате,това е реалността.Ако беше добра фирма,щяха ли да ги купуват и продават,да си я подвърлят,като ***?Сами си отговорете,нещастна история.
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    Всеки хвали това което има.И този с мерцедаса и голфа преди това е "горд",че кара немски коли.Хайде да не си говорим глупости!Български сайт нямам намерение да чета.А виждам,че и ти си се хванал на рекламните трикове за "безопасното волво".Ами то си има краш тестове и оценки,нищо по-различно от другите марки.Всъщност има,в качеството,че е отвратително.Особено на онези с френските мотори,голяма излагация!Няма постоянни стойности в живота.Така и с волво.Добрите им години приключиха в начлото на 80-те.От тогава насам са под летвата на средното ниво.Това е статистика!
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    владо ( преди 15 години )
    личното ми мнение,за тези два автомобила е доста,доста добро,и го казвам,не защото съм виждал картинки или съм слушал " кварталните разбирачи".От 5г. съм горд че шофирам VOLVO,а базата ми за сравнение е с Mercedes,Wolksvagen.Мога отговорно да кажа че не бих се качил отново на германските марки,както и да звучи,така че М3 незнам какво караш,но определено май не си карал Волбо.А щом си такъв голям любител на статистиките влез в българския сайт на волво volvocars.com/bg и погледни една друга статистика volvo save my lives,аз също съм в списака.
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    А мен не ме мислете.Нямам стар голф,колата ми е нова,вече е на 8 месеца.Няма да ви кажа каква марка е,и цената и е м/у 42 000 и 45 000 лв. но това не е важно.
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    M3 ( преди 15 години )
    Говорим за статистика,не дали някой се качил на тестов автомобил,и после една седмица цъка с език колко е впечатлен!За това ви говоря,статистиката срещу личното впечатление от 5 мин. шофиране.А статистиката не е вполза на Волво.
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 15 години )
    M3 продължаваш да ставаш смешен. В един коментар те посъветвах да коментираш автомобли върху които имаш пряк поглед да не говорим за опит. По този начин ставаш смешен и си показваш комплексите на притежател на 20 годишен ГОЛФ.