IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Холандци твърдят, че дизеловите двигатели са опасни за мозъка

В последно време дизеловите двигатели стават все по-популярни благодарение на тяхната ефективност и малък разход, както и заради относително ниската продукция на вредни емисии CO2, с които днес се бори света.

Холандци твърдят, че дизеловите двигатели са опасни за мозъка

Въпреки това, реалното влияние на дизеловите мотори върху околната среда остава все още неизяснено и доста дискусионно. Последният засега принос в дискусията е на холандски учени от Zuyd University с ръководител проф. Пол Борм (Paul Borm), чието изследване показва негативно влияние на емисиите от дизелови двигатели върху човешкия мозък. 


Най-голямата опасност от дизеловите двигатели идва от отделяния серен окис и твърди частици. Именно с влиянието на твърдите частици, отделяни при работа на дизеловите двигатели, върху човешкият организъм се занимава холандския екип. 

Досега се знае, че твърдите частици могат да попаднат в белите дробове. Сега холандците потвърждават възможността твърдите частици да попаднат и в кръвта, а от там да се озоват в мозъка на човек. 

При своето проучване холандските учени направили експеримент, като в затворено помещение оставили доброволци за един час, които били изложени на концентрация от изгорели газове от дизелови двигатели, каквато често се измерва в големите градове. 

Само след половин час мозъчната активност на доброволците започнала да показва аномалии, каквито се получават при стресови реакции. Учените правят извода, че ако дълго време бъде изложен на подобно влияние, човешкият мозък може да бъде увреден. 

Освен пряко върху мозъка, нафтовите мотори влияят и върху белите дробове и сърцето, като благодарение на тях се увеличават белодробните и сърдечни заболявания. 

Широко рекламираните филтри за улавяне на твърдите частици при дизеловите автомобили наистина действат, но далече не обезвреждат всички твърди частици емитирани при тяхната дейност. Те обикновено улавят само най-големите от тях. Твърдите частици с по-малки размери все пак попадат във въздуха и биват вдишвани от човек или пряко или като част от общия прах, който вдишваме на улиците. Колкото по-малки са частиците, толкова по-голям шанс има да се озоват в белите дробове, от там в кръвта и накрая да попаднат в мозъка. 

Изводите направени от холандците показват, че дизеловите двигатели далеч не са така „чисти” както напоследък редица големи автомобилни фирми обявяват.
0 от 500