IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци създадоха самопочистваща се боя

Американската фирма Nanovere е разработила ново поколение лак за автомобили, наречен Zyvere 2K Nanocoating.

Американци създадоха самопочистваща се боя
Същественото при този лак е, че благодарение на специалните наночастици в неговия състав е способен да се „самопочиства”. Наночастиците в лака отблъскват от повърхността на която е нанесен прах, мръсотия, масло, вода, лед и др. 


Освен това в сравнение с обикновените бои за автомобили, Zyvere има с 53% по-добра устойчивост към драскотини и е подходящ и за боядисване на джанти, самолети и кораби. 

Според съобщение на Nanovere за пресата, боята вече е преминала през тестове в специални лаборатории и е била нанесена на предната броня на състезателен Cadillac CTS-V, който е вдигнал максимална скорост в някои участъци от пистата над 320 км/час. 

Този автомобил е на отбора Pratt & Miller, откъдето обясняват, че след състезанието предната броня е останала практически чиста, като по нея не се забелязвали следи от прах или полепнали насекоми, нито наранявания от малки камъчета. 

Новият автомобилен лак практически е готов за производство, но все още не се съобщава неговата цена.
0 от 500