IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови подробности за „въздушната” кола

Automedia.bg вече ви представи идеята на индийската фирма Тата за създаване на автомобил задвижван от сгъстен въздух.

Нови подробности за „въздушната” кола

Фирмата показва амбиции да доставя този автомобил в Европа и САЩ още до 2009 г. Сега се появи информация, че индийците ще произвеждат две разновидности на този автомобил - OneCat и CityCat. Първата ще има три места, втората ще може да превозва до шест пътници. 

Технологията е създадена на базата на изобретение на френската фирма MDI, която се занимава с автомобили задвижвани от въздух под налягане още от 90-те години на миналия век. Индийските модели на „въздушната” кола ще се продават в САЩ от фирмата Zero Pollution Motors (ZPM), която вече обяви, че по-големият вариант CityCat ще се продава за 17 800 долара и ще бъде на пазара в края на 2009 или през 2010 г. За цената на по-малката версия OneCat все още не се споменава нищо. 

Ако това, което се пише за автомобила задвижван от сгъстен въздух е истина, той ще бъде доста интересен. Двигателят на CityCat ще произвежда максимална мощност от 75 к.с. и ще позволява постигането на максимална скорост от 150 км/час, съобщава изданието BusinessGreen. При по-ниска скорост (под 55 км/час) колата ще се задвижва единствено от сгъстения въздух и няма да произвежда никакви вредни емисии. 

Над тази скорост CityCat ще използва малък горивен механизъм за да загрява сгъстения въздух. Целта е да се постигне повече мощност. Този горивен механизъм ще работи с бензин, като ще може да ползва и етанол. При работа той ще емитира само 45 г. CO2 на км, което е два пъти по-малко от емисията на хибрида Toyota Prius. 

Изключително впечатляваща е дистанцията, която автомобилът може да измине с един резервоар сгъстен въздух – от 1300 до 1600 км. За да се напълни резервоара отново ще бъде нужен само един час. В сравнение с електромобилите, CityCat изминава три до четири пъти по-голямо разстояние с едно зареждане. ZPM определя средния разход на гориво при CityCat като еквивалентен на 2 литра бензин на 100 км.
0 от 500