IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Учени доказват, че възрастта на водача е по-важна от опита му

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Кои шофьори на пътя имат най-рисково поведение? На този въпрос се опитват да отговарят учени от европейски финансови институции и представители на застрахователни компании. Те са разгледали около 100 млн. случая от последните 4 години, при които има има инцидент на пътя, за който е подаден иск към застрахователя.

Кои са най-рисковите шофьори на пътя?

Оказва се, че най-рисковите водачи са най-младите – тези на възраст от 18 години. На обратния полюс - с най-малко инциденти, са пенсионерите от 58 до 65 години. Съотношението на риска между младите и възрастните шофьори (18 срещу 63 г.) е 5,9 пъти.

Съответно най-висок е рискът при водачите на 18 години, докато при увеличаване на възрастта до 30 години той бързо спада, но си остава значителен. Забавянето продължава и при следващите възрастови групи – от 31 до 46 и от 47 до 58 г., като при най-възрастните – от 58 до 65 г., то е минимално.

Анализът на експертите по отношение на стажа на водача, показват нещо напълно очаквано. Хората без опит зад волана са 6,3 пъти по-рискови от тези, които имат стаж от 40 и повече години. В случая рискът рязко спада в промеждутъка между 0 и 18 години, а след това забавя движението си.

Любопитното е, че според проучването, шофьор на 20 години с 2 години стаж зад волана е много по-рисков от този на 30 години и със същия стаж. Съответно още по-малко опасен на пътя е водач на 40 години с 2 години стаж. Това ясно показва, че възрастта на водача е по-важна за безаварийното му пътуване, отколкото опита зад волана.

0 от 500
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Дръвник ( преди 5 години )
    Така е. Бизнесът на застрахователните компании е основан на оценката на риска. Затова в страните с традиции в застраховането факторите са възраст, пол и опит. Млад мъж на 18-25 години, с малко стаж плаща като поп.
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много хубаво си го казал Анонимен I - за триъгълника с удивителната и за сметката с пробега и опита. Аз бих добавил, че според мен най-важният фактор е възпитанието. Защото съм виждал и жени да карат внимателно, и младежи да са съвестни на пътя, и "зрели" хора да вършат ***.щ.и.н.и. Така, че да, това за възрастта и годините, респ. км, зад волана си има значение, но най-важното е как са те научили още като малък да живееш и оттам да шофираш...