IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е грешно със зимни гуми само на задвижващите колела (ВИДЕО)

Така "обут" автомобилът поднася на завоите дори със скорост от 40 км/ч

Защо е грешно със зимни гуми само на задвижващите колела (ВИДЕО)

Някои шофьори искрено вярват, че за безопасно и комфортно каране през зимния сезон зимни гуми могат да се поставят само на задвижващите колела (ако не сте с автомобил с 4х4). Твърди се, че това е достатъчно, за да стои колата добре на пътя. Авторите на канала Tire Reviews в YouTube Tнагледно доказаха, че това е много голяма заблуда.

Защо е грешно само със зимни гуми на задвижващите колела (ВИДЕО)

Това, което хората често забравят, е, че след като започнете да се движите и да завивате, колата разчита на четирите колела много  по-равномерно, което може да доведе до изключително опасни ситуации, ако на сняг те са "обути" с различни гуми - летни и зимни.

За експеримента специалистите от Tire Reviews използваха кросоувъра BMW X1 със задвижване на предните колела, които "обуха" в зимни гуми, а задните - в летни, с еднакъв размер, и тестваха автомобила на заснежения полигон.

Както се вижда в клипа, колата поднася дори при ниска скорост - 40 км/ч. Защо се случва това е пределно ясно: зимните гуми осигуряват много повече сцепление със снега (с 60-70%) в сравнение с летните гуми. И ако при ускорение и спиране колата се държи нормално с такива гуми, при завой водачът губи контрол поради силната разлика в сцеплението. И не го спасяват никакви електронни помощници.


 

0 от 500
  • #7
    12 rate up comment 4 rate down comment
    ае ( преди 5 години )
    по-добре по-евтини гуми, но нови или поне пресни (до 3 години). такива предните по-хубави, задните квито имало.. не е работа и не е отговорно. Ако пък нямаш пари за евтини гуми май не е редно да караш кола въобще?!
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Такива работи правят само жълтурите.
  • #5
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    тегля крадит 1000 лева, слагам гумите и 4-5 зими не го мисля. няма цял живот да ме гризе съвеста че съм направил беля за да изкяря 5 леа *аси
  • #4
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Винаги съм го казвал и винаги е имало "специалисти", които да убеждават в обратното, че хубавите гуми се слагат па предните задвижващи колелета. И тук съм го писал няколко пъти и минусите започват да се слагат на поразия. Просто съм учуден как може да има толкова много невежи хора по въпроса. По принцип гумите се вземат комплект 4, а не както много правят 2 хубави и 2 скапани. На 10 000 км или на сезон ги завъртайте предните отиват отзад и обратно за да се износват равномерно!
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това ми се е случвало няколко пъти с 4 еднакви зимни гуми. При рязко спиране на лед понеже предницата е доста по-тежка, ако има лек страничен наклон, задницата се опитва да я изпревари. Не съм сигурен, но ми се струва, че ESP-то или ABS-а се намесват неправилно в тази ситуация и влошават положението.
  • #2
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Едни 30% от колите в България са с такива гуми с които ще ме е страх да карам на сух топъл асфалт какво остава зимата. То са силно износени, то са накриво износени, то са различни размери/шарки на един мост, то са карани 3 лета зимни, то са летни. И като добавиш общото състояние на автопарка и манталитета на българина и при всяка катастрофа ама имаше 3 снежинки на пътя - общината е виновна. (Не казвам че и общината не е за бой де)
  • #1
    16 rate up comment 5 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Елементарно Уотсън, стабилността на возилото е различна в такъв случай и най-често задницата те заминава :)То май е по-добре да си караш изцяло с летни гуми.А *** *** го обясни на бесния селинджър, он си знае всичко.