IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещ завод в България или Румъния скара Skoda и Volkswagen

Все още няма решение коя марка от немския концерн ще управлява новата фабрика

Бъдещ завод в България или Румъния скара Skoda и Volkswagen

Компаниите Volkswageп и Skoda влязоха в спор, за това кой да контролира бъдещият завод, който Volkswagen Group ще открие в Източна Европа, съобщава изданието Automobilwoche.

Бъдещ завод в България или Румъния скара Skoda и Volkswagen

Още на 18 ноември изпълнителният директор на VW Group - Херерт Дийс, обяви, че концернът търси мято в Източна Европа за отваряне на нова предприятие, което да започне работа през 2022 г. Необходимостта от негово създаване се дължи на факта, че фабриката в Емден (Германия) ще бъде започне да произвежда електромобили и сглобяваният в нея VW Passat трябва да бъде преместен в завода на Skoda в Квасини (Чехия).

Съответно, новото предприятие ще започне да произвежда SUV-моделите Skoda Karoq и Seat Ateca, които сега се правят в Квасини. По информация на Automobilwoche, концернът обсъжда две възможности за изграждане на нова фабрика – България или Румъния, като планът предвижда отварянето на 5000 работни места.

Профсъюзът на компанията Volkswagen обаче настоява бъдещият завод да бъде контролиран от концерна, а не от Skoda. За да ускокои обстановката, председателят на Надзорния съвет на Volkswagen Group – Ханс-Дитер Пьотч, заяви, че все още няма крайно решение за това коя от марките в концерна ще получи контрола над новия завод.

Вариантът за отварянето на фабрика в Чехия отпадна, тъй като разходите за заплати на работниците са прекалено високи. Така основните възможости остават България и Румъния, но има и други опции – някои от сегашните заводи за двигатели да бъде пребразуван в производител на автомобили. Заводите в Полковица (Полша) и Дьор (Унгария) са основните кандидати за това.

Снимка: Skoda

 

Тагове: skoda volkswagen ag
0 от 500
  • #23
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоя под мене да не се прави на много отворенВ България никога не е имало фашизъм.
  • #22
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тоя под мене да не се прави на много отворен-цар България не е имала от както е бил ония Фашист Симеон.Власта е в ръцете на крадци и фашисти(националисти).Има ли нещо читаво-се оплюва и опорочава.Всички ***.и плюват по СДС -щото така ги подучиха комунисти,фашисти и ГЕРБеристи Спасение няма.Шкода няма да дойде.
  • #21
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Разбрах от коментариите, че нещата в България не изглеждат оптимистично заради Бойковото управление. Давайте тогава да изберем Корнелия или Гергов, може и царя да привикаме пак и ще цъфнем както преди!
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    asd ( преди 5 години )
    В Унгария е ГъОр не Дъор!!!!
  • #19
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В БГ опашката от пиявици ще се сформира още на първа копка. Такса спокойствие, здраве и данъчно благоденствие. 10% за главата, 10% за ресорния, 10% сумарно за агенции и инспекции.
  • #18
    21 rate up comment 5 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Като българин стискам палци, ама съм и реалист и не го виждам завода тук. А за Бойко и БВП-то, абе хора, вземете изтрезнейте най-нарая! Този ръст в икономиката става ВЪПРЕКИ него и шайката герберска, а не благодарение! Не ми вярвате? Ами погледнете ръста на икономиките на останалите държави от източна и централна Европа. Нашият е най-скромен и растем изцяло конюнктурно, сиреч и ние сме на вълната на растежа. Кажете ми една обществена система в БГ която работи ефективно? Една!!!
  • #17
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако се направи във Видин, ще може да работят хора от Сърбия и Румъния. Защото това не е най-бедния регион не само за България, но и за Румъния и Сърбия. От Краьова и Зайчар могат да идват работници. 5000 човека ще се намерят в целия регион да работят в заводда.
  • #16
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    селянина Винету, който караше студентите и завършилите висше образование да ходят да пасат овцеКакво лошо има в пасането на овце?В съседното село плащат на овчаря 1500лв.Все още ако работиш на поточната линия на някой от заводите за авточасти не можеш да изкараш такава заплата.
  • #15
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всичко е въпрос на политика, ако направят завода в Русе примерно, и Технически университет си имат, и Буглокещ е на близо, и от Шумен, Разград, Търговище и Варна могат да дръпнат инженерите, да не говорим за Украйна и Молдова, от които може да си внесат кадри. Проблема е дали властта има наистина желание за това.
  • #14
    11 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Човека може да е ГЕРБераст, обаче фактите са си факти.И БВП нарастна заради производството и износа.Червените много ви е яд като прочетете нещо хубаво за България, ама свиквайте.Вече не можете да излъжете и 2000 човека да направят един изфабрикуван протест пред парламента.