IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Вижте как се представят еднакви автомобили, но с различно оборудване

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Любопитно видео се появи на YouTube-канала Tire Rack, като в него ясно се вижда как се представят на лед еднакви автомобили с различни гуми – всесезонни и зимни. Сравняват се както машини със задвижване на четирите колела, така и само с предно предаване.

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Целта на първото изпитания е да се симулира преминаване през кръстовища при заледено покритие, като се използва площадка за хокей. Кросоувърът Toyota RAV4 с всесезонни гуми преодолява 18,2-метровата дистанция за 3,7 секунди, докато този със зимни гуми – за 3,1 секунди.



Същото упражнение се повтаря и от седаните с предно предаване Toyota Camry, при които разликата е още по-голяма – 7,31 секунди за колата с универсални гуми срещу 4,34 за тази със зимни гуми.

При изпитанието за спиране RAV4 с всесезонните гуми ускорява до 19 км/ч, след което спира напълно за 17,3 метра. При кросоувъра със зимни гуми времето е 10,2 секунди. В същите условия Camry спира съответно за 15,5 и 11,4 секунди.



Автомобилите са тествани и при 90-градусов завой на лед при скорост от 18 км/ч. Там ясно се вижда, че кросоувърът със зимни гуми  успява да спази траекторията на придвижване, докато този с всесезонните излиза от очертаното трасе.

Снимка и видео: Tire Track
 

0 от 500
  • #12
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пичове като нямате пари за 2 комплекта гуми си карайте всесезонните ама моля ви се не се опитвайте да ни убедите че са добри колкото зимните ;)
  • #11
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да обаче маркова зимна ще е доста по-добре от маркова всесезонна нали ;)
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Yokohama е на Rav4 всесезонната, това се вижда от видеото, определено не ползват премиум всесезонни гуми.
  • #9
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Силно се съмнявам, че китайски зимни гуми (с каквито масово се кара в БГ) ще бъдат по-добри от маркови всесезонни.
  • #8
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако искате да пестите пари си купувайте всесезонни гуми. Ако искате да имате оптимално сцепление зимата и лятото ползвайте зимни и летни. Няма пълно щастие ;)
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Именно, нека сравнят маркови гуми от един и същ прозводител - примерно всесезонни Michelin CrossClimate и зимни Michelin Alpin. На сняг, на лед, на мокро, на сухо. Също да кажат как стареят с времето и как им се влошават характеристиките през годините. Защото зимната гума я караш 4-5 месеца през годината, през другото време старее.
  • #6
    9 rate up comment 4 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Зимната гума ще има проблем само при много вода на пътя заради шарките които не са така добри в отвеждането на водата както при летните. При сух асфалт и ниски температури определено ще е по-добре от летни гуми които ще са на камък при минусови температури. За сняг да не говорим.
  • #5
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма как гума която е компромис между зимна и лятна да е по-добра от тях зимата и лятото. Иначе просто нямаше да се правят зимни и летни гуми а само всесезонни
  • #4
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Странно - няма марка нито на всесезонните, нито на зимните - бааааахти сравнението.Като ще го правите вземате една и съща марка - примерно Мишелин - летни, зимни и всесезонните им гуми и ги сравнявате на лед, киша, неутъпкан сняг, сух студен асфалт, мокър асфалт и т.н.Да не се окаже че точно зимните са най-зле на сух асфалт и на мокро а?
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    тест ( преди 5 години )
    Хайде сега да видим и на мокро какво ще покаже сравнението . Интересно с каква марка и модел гуми точно е правен теста от видеото изобщо не става ясно. Ако ще се слагат всесезонни гуми трябва да са от доказано най-добрите , защото не всички фирми им се отдава да направят читава всесезонна гума.