IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Вижте как се представят еднакви автомобили, но с различно оборудване

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Любопитно видео се появи на YouTube-канала Tire Rack, като в него ясно се вижда как се представят на лед еднакви автомобили с различни гуми – всесезонни и зимни. Сравняват се както машини със задвижване на четирите колела, така и само с предно предаване.

Всесезонни срещу зимни гуми на леда (ВИДЕО)

Целта на първото изпитания е да се симулира преминаване през кръстовища при заледено покритие, като се използва площадка за хокей. Кросоувърът Toyota RAV4 с всесезонни гуми преодолява 18,2-метровата дистанция за 3,7 секунди, докато този със зимни гуми – за 3,1 секунди.



Същото упражнение се повтаря и от седаните с предно предаване Toyota Camry, при които разликата е още по-голяма – 7,31 секунди за колата с универсални гуми срещу 4,34 за тази със зимни гуми.

При изпитанието за спиране RAV4 с всесезонните гуми ускорява до 19 км/ч, след което спира напълно за 17,3 метра. При кросоувъра със зимни гуми времето е 10,2 секунди. В същите условия Camry спира съответно за 15,5 и 11,4 секунди.



Автомобилите са тествани и при 90-градусов завой на лед при скорост от 18 км/ч. Там ясно се вижда, че кросоувърът със зимни гуми  успява да спази траекторията на придвижване, докато този с всесезонните излиза от очертаното трасе.

Снимка и видео: Tire Track
 

0 от 500
  • #22
    5 rate up comment 10 rate down comment
    До Fenix ( преди 5 години )
    При сух асфалт и ниски температури определено ще е по-добре от летни гуми които ще са на камък при минусови температури. Тук си в грешка - на сух или мокър асфалт при +2 градуса лятната спира по-добре от зимната. В момента в който водата стане на лед/сняг лятната става шейничка.
  • #21
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В понеделник бях с колата със зимни гуми. Вчера и днес съм с колата с летни. Утре по прогноза съм със зимните.
  • #20
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Шемет ( преди 5 години )
    Аз съм с пролетни гуми от пролетта на 2007-та година. Стават за каране през уикендите в мъгла.
  • #19
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На сухо и мокро при температури над нулата летните гуми са по-добре. При ниски температури зимните. В повечето райони на България зимата повечето време температурите са положителни, а снега е 10-20 дни. За съжаление заради тези снежни дни си слагам зимни гуми. За съжаление, защото освен изброените горе имат и мното по лош комфорт.
  • #18
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Марковата всесезонна като цяло е по-добра на мокро и киша, и е по-лоша на сняг от зимната. 90% от времето през зимата пътищата са мокри, а ако пътя е заснежен караш бавно и внимателно. Също има по-добро сцепление на сухо през лятото от лятната, макар да е по-шумна и да дава по-висок разход.*** обаче купува 5-годишни зимни гуми със заличен ДОТ на далавера от ОЛХ, и се изказва как "няма всесезонна гума".
  • #17
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    в общият случай всесезонните са компромис. Спестяват пари, както и в райони с малко снеговалежи или само градско биха вършили работа. Но зимните са си зимни. Стига да са сравнително пресни и не най-кучата марка.
  • #16
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Има стотици сравнения между зимни и всесезонни гуми и най-добрия резултат е 90% от представянето на зимната гума. Само че цената на тия гуми е такава че по-добре да си купиш 2 комплекта зимни и летни.
  • #15
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Бай *** хем иска да има кола хем да минава еФтинко. Пести от гуми ама иначе ще хвърли маса пари за други шукарии по колата. После защо всеки ден някой се пребива. Лошото е че повличат с тях и невинни.
  • #14
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Точно така, качествени нископрофилни гуми за лятото, хубава зимна гума на по-малък цолаж за да е по-висока за зимата. Между другото може и без винтоверт, аз използвам ключ с дълго рамо и хидравличен крик. Не бих експериментирал с всесезонни гуми. Мисля, че сигурността ми и тази на хората, които возя са по-ценни от още един комплект гуми и джанти.
  • #13
    10 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всесезонните гуми са най голямата глупост!Калпаво сцелпение през лятото, калпаво сцепление и през зимата. Освен това като се кара само със едни гуми трябва да се сменят два пъти по често а те все сезонните гуми изобщо не са евтини.Най добре е да си имаш качестве нископрофилни гуми за лятото. И отделно на други джанти качествени зимни гуми.Като си имаш хидравличен крик и един винтоверт смяната става за 15 мин. и не струва нищо.