IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

Това е залегнало в нов проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

Шофьорите ще плащат такси за преминаване през отделни съоръжения по пътищата в страната, като мостове, тунели или планински проходи. Това се предвижда в нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

В документа се предвижда и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. Засега такива няма, а не е ясно и какъв ще бъде размерът на плащането. Знае се обаче, че той ще може да става както в левова, така и в евро – за чуждестранните превозни средства.

От таксите ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има платена тол такса.  Самото заплащане ще става на пунктове преди или след преминаване по съоръжението, като ще се издава платежно, гласи още наредбата.

Предстои платените съоръжение да бъдат посочени в в приет с решение на правителството списък. Опоред Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), те тепърва предстои да бъдат изградени, което означава, че това ще бъдат  тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан".

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

Снимка: архив "Булфото"

КАКВО НИ ОБЯСНИХА ОТ АПИ за новата наредба, вижте тук.

0 от 500
  • #7
    17 rate up comment 1 rate down comment
    хаха ( преди 5 години )
    от къде на къде ще събира такси , тия луди ли са , за коя държава става на въпрос , управляващите от тази държава ли са или от друуга , колко им е заплатата , техните деца къде учат
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    то уж парите от тия такси трябва да са за поддръжката на съоръжението, не за изплащането му, но в БГ може би ще са за джоба на някой и поддръжката ще е на абсолютният минимум
  • #5
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ама хайде за новопострените съоръжения да важи това ,защото старите вече сме ги платили многократно.
  • #4
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    За тея пътища, тунели и проходи ли ще ми искат пари, ха-ха. 5 години през няколко седмици пътувам по Тракия и Хемус, как не се спряха ремонтите, как не се спря това сливане на плътна, как не се оправиха тия дупки и проблеми, на новопостроените участъци ремонти взеха да правят. Това правителство е пътник и го знаят, лошото е че ние търпим, а всъщност изправим ли се , всички ще паднат, колкото и да са те, не са повече от нас.
  • #3
    10 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    това ли ти е радостта в живота бе *** - скапаната 20- годишна ламарина !падението е огромно!
  • #2
    16 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не е луд тоя дето яде баницата..Явно се натиска *** на газта като за последно. По-високи данъци, застраховки, такси и др. Една от последните радости на българина да съсипят - автомобила. Писна ми
  • #1
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Такса простотия кога ще започне да се плаща от политиците?