IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

Това е залегнало в нов проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

Шофьорите ще плащат такси за преминаване през отделни съоръжения по пътищата в страната, като мостове, тунели или планински проходи. Това се предвижда в нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Държавата ще събира такси за преминаване през мостове, тунели и проходи

В документа се предвижда и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. Засега такива няма, а не е ясно и какъв ще бъде размерът на плащането. Знае се обаче, че той ще може да става както в левова, така и в евро – за чуждестранните превозни средства.

От таксите ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има платена тол такса.  Самото заплащане ще става на пунктове преди или след преминаване по съоръжението, като ще се издава платежно, гласи още наредбата.

Предстои платените съоръжение да бъдат посочени в в приет с решение на правителството списък. Опоред Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), те тепърва предстои да бъдат изградени, което означава, че това ще бъдат  тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан".

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

Снимка: архив "Булфото"

КАКВО НИ ОБЯСНИХА ОТ АПИ за новата наредба, вижте тук.

0 от 500
  • #17
    4 rate up comment 0 rate down comment
    По-долния ... ( преди 5 години )
    явно е от "щастливо забогателите" герберасти! )))
  • #16
    3 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    престанете с тая мантра на комунистете, че се било крадяло от строителството на инфра !ТОВА Е ЛЪЖА, няма как да стане при положение, че цените са ни много по ниски за едни и същи обекти по вид в други страни в европа!ща кажете, че се краде от материали - ама и тук е греда, щото къде се строи с евросредства има външен контрол !изобщо комунистите пеят едни лъжовни песни от години, защото знаят, че никога повече няма да са във властта и няма да могат да крадат както са крали преди
  • #15
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Друг анонимен ( преди 5 години )
    а баш *** Тиквонскии непременно трябва да се НАУЧИ ДА ПЛАЩА когато му работи някой!! Иначе както казал Вуте: ти ме лажеш че ми плащаш, а я те лажем, че работим ...
  • #14
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Доста често ми се налага да пътувам по магистрала Хемус. Това само името му е магистрала. За да е платена както се говори не трябва да има нито една бабуна, никакви неравности В момента са едни нескончаеми ремонти трите ленти се събират в една поне на две места. Елате да видите в неделя посока София за какви тапи става дума. повече от 1 час не може да се мине някакъв тунел. Направо е срамота и това е много време и няма край. Започвам да си мисля че го правят нарочно
  • #13
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    *** сте !тол такса на първо време ще има само за тировете и камионите !тол таксата ЩЕ ЗАМЕНИ в бъдеще винетките за МАГИСТРАЛИТЕ!тоест същата тол такса ще е за НЯКОИ мостове тунели и прочие !все по скъпо ще става И ТАКА Е ПРАВИЛНО да притежаваш мпс!*** смята , че това му е даденост - НО НЕ Е- това е лукс и то скъп!и *** ще се научи да си плаща., а за да си плаща ше трябва да ПОЧНЕ да работи !!!
  • #12
    6 rate up comment 8 rate down comment
    до сВинетка Гербова ( преди 5 години )
    Винетките по 97лв са за да ви грабим с 26,5 стотинки на ден за годишна винетка.
  • #11
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пак се напълни с *** като коментар 3.Самият той кара 20 годишно Пежо и решил да лъже, че останалите са на неговия хал.Всички знаят, че данъците на новите коли са много високи и най-добре е автомобил на 5-6 години. Иначе е непосилно за честно трудещи се хора.
  • #10
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Пешо ( преди 5 години )
    Искам да попитам(не се заяждам) - някой може ли да ми обясни кое за какво ще бъде - от една страна тол такси, от друга електронни винетки, а от трета - отделно плащане за някоу съоръжения(неясно кои)?
  • #9
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    как за какво лепетка на стъклото
  • #8
    21 rate up comment 1 rate down comment
    сВинетка Гербова ( преди 5 години )
    а винетките за по 100лв за какво са!!!?