IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen потвърди, че търси място за нов завод на Skoda

Гигантът не коментира информацията, че изборът бил между България и Турция

Volkswagen потвърди, че търси място за нов завод на Skoda

Volkswagen действително търси място за нов завод на Skoda, потвърди официално концернът. Преди седмица в. Handelsblatt съобщи, че германският гигант ще избира локацията за него между България и Турция.

Още два от заводите на Volkswagen Group в Германия ще бъдат преоборудвани, за да започнат да произвеждат електромобили и така концернът ще разполага с най-голяма мрежа от такива предприятия в Европа. Това са фабриките в Емден и Хановер, които ще започнат производството на модели на ток в началото на следващото десетилетие, се казва в официалното съобщение на концерна.

VW Group обяви промените в заводите си в Европа

Заводът в Емден ще започне да сглобява електромобили през 2022 г. Сега там се правят седаните Passat и Arteon, като все още не е ясно кои модели ще ги заменят. За предприятието в Хановер е предвиден минибусът в ретро-стил I.D. Buzz, чиито производство ще стартира също през 2022 г. В този завод сега се сглобяват кросоувърът Tiguan, пикапът Amarok, както и вановете T6 и Crafter, като вторият е с електрическо задвижване.

Трансформацията на двете предприятия ще се прави на отделни етапи, като ще струва на концерна около 2 млрд. евро. Други 1 млрд. вече са инвестирани в завода в Цвикау, който още от 2019 г. ще започне да сглобява коли на ток. Първият модел ще бъде хечбек от семейството I.D. с размерите на VW Golf, а през 2020 г. към него ще се присъедини и кросоувърът I.D. Crozz.

VW Group обяви промените в заводите си в Европа

Промените ще принудят VW Group да направи разместване и при производството на моделите си с двигатели с вътрешно горене. Седанът Passat от Емден се мести в завода на Skoda в Квасини (Чехия), като вероятно това ще се случи и с Arteon. Проблемът е, че и двете фабрики на Skoda са претоварени, което принуждава концерна да започне строителството на трето предприятие. Според медиите в Германия, то ще бъде разположено в България или Турция.

Снимки: Volkswagen
 

Тагове: skoda vw group
0 от 500
  • #4
    18 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И в Румъния не говорят непрестанно за национализация!Никоя западна фирма не иска да си има работа си държави бленуващи социализъм.ФАКТ!*** хем реве, че няма инвестиции, хем иска национализация.Няма по-объркан, необразован и природно *** човек от българина в цяла Европа, та и в голяма част от Азия.
  • #3
    25 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    България има предимство че е член на ЕС а Турция не. Обработката на документи, минаването на граници и т.н ще е по-лесно. Ердоган е непредвидим и си има търкания с ЕС и Германия в частност. Това са единствените причини да изберат нас. Иначе Турция е в пъти по-подготвена с традиции и кадри - там отдавна са построени много автомобилни заводи. Не знам защо обаче се спрягат България и Турция като може да е в Румъния например - хем в ЕС, хем с традиции и с относително евтина работна ръка.
  • #2
    18 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Тук няма да е!У ПеУник искат Народна Република БАлгария и одържавяване(национализация).Аз колко пъти ви казвам, че докато има БСП да дрънка за национализация и добитъка да им се връзва ще сме си все в блатото и ще чакате инвестиции?
  • #1
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно къде ще изберат. Страна управлявана от корупция, при липса на кадри или страна с традиции в сферата и не един и два автозавода.