IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Електронните асистенти не стават (ВИДЕО)

10 нови модела се провалиха с гръм и трясък на специалните тестове

Експерти: Електронните асистенти не стават (ВИДЕО)

За първи път експертите от Euro NCAP и Thatcham Research тестваха десет автомобила с автоматични системи за управление. На проверки не бяха подложени пълноценни автопилоти, а активни асистенти в помошщ на водача - адаптивен круиз контрол, система за автоматично поддържане лентата на движение и функция за контрол на спазването на максималната скорост.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

В тестовете участваха 10 нови модела: Audi A6, BMW 5-Series, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai Nexo, Mercedes-Benz C-Class, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla и Volvo V60.

Euro NCAP разработи серия полеви тестове, които симулират различни сценарии на специален полигон. Например, един от тестовете е имитирането на засичане - при скорост над 60 км/ч пред колата внезапно изкача друга от съседната лента. Или, при включен адаптивен темпомат, автомобилът отпред внезапно завива, за да избегне сблъсък със спряло превозно средство.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

В друг тест пък се изпитва активната система за поддържане на избраната лента за движение, която сама завива, така че колата да остане по средата на лентата. Тук се тества необходимата от вода сила за завъртане на волана, така че да избегне внезапно появило се препятствие, или по-точно - колко силно системата се "противопоставя" на водача при неочаквана маневра.

Трябва да се отбележи, че не всички тествани модели успяха да се справят дори с "обикновеното" внезапно спиране. А нито един от тях не премина теста със засичащия автомобил.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

Audi A6 не успя да спре самостоятелно зад спряла кола (при скорост от 80 и 130 км/ч), като по този начин не успя да вземе и двата теста със засичане. BMW 5-Series, от своя страна, не можа да спре сам зад бавно движеща се кола, зад спиращат автомобил и зад спряла кола (при скорост от 130 км/ч). Освен това при теста със засичането моделът въобще не успя да разпознае препятствието.

Самостоятелно зад спрял автомобил не успя да спре и движещия се със 80 км/ч DS 7 Crossback. Той също така не премина и двата теста със засичане. Новият Ford Focus също се провали. Автомобилът не може да спре сам зад кола (при скорост 130 км/ч). Освен това моделът не взе и теста, при който автомобил изненадващо излиза пред него.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

При скорост от 130 км/ч водородният кросоувър Hyundai Nexo също не можа да спре самостоятелно зад спрял автомобил, освен това се провали и на двата теста със засичане, като не разпозна другата кола. Цели три модела - Mercedes-Benz C-Class, Nissan Leaf и Volvo V60, не можаха да спрат зад спрелия автомобил и при двете зададени скорости (80 и 130 км/ч), а също така не преминаха и двата теста със засичане.

Последното не бе по силите и на Tesla Model S. Новото поколение на Toyota Corolla не успя сама да спре зад спрелия автомобил при 80 и 130 км/ч и се провали на теста със засичане, при който движещата се отпред кола изведнъж свива встрани заради препятствие.

 

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А 20 годишната "леля Пенка", която говори по телефона и се оглежда в огледалото за обратно виждане на "Джипа", дали ще реагира изобщо при такива ситуации? Да не говорим ако е на 2-3 водки с бяло мезе.
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Радарите може да не хващат добре надуваемата кола, а когато се разпознае от камерите е твърде късно. Това не е оправдание и показва, че системите са още в начално ниво на развитие, т.е. човек не трябва да спи като кара.
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Автопроизводителите са в каменната ера като говорим за технологии. Някой го осъзнават а други не. Технологичните компании са тези които ще водят тази революция, но както се вижда от опита на Тесла, не могат да го направят сами. Същото е ако говорим и за операционни системи. Рено-Нисан осъзнаха че няма как да напишат читава ОС за колите си, която да е достатъчно стабилна и да покрива всички съвременни изисквания и преминават на Андроид. БМВ все още си мислят че могат, но ще изостанат сериозно ...