IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Електронните асистенти не стават (ВИДЕО)

10 нови модела се провалиха с гръм и трясък на специалните тестове

Експерти: Електронните асистенти не стават (ВИДЕО)

За първи път експертите от Euro NCAP и Thatcham Research тестваха десет автомобила с автоматични системи за управление. На проверки не бяха подложени пълноценни автопилоти, а активни асистенти в помошщ на водача - адаптивен круиз контрол, система за автоматично поддържане лентата на движение и функция за контрол на спазването на максималната скорост.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

В тестовете участваха 10 нови модела: Audi A6, BMW 5-Series, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai Nexo, Mercedes-Benz C-Class, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla и Volvo V60.

Euro NCAP разработи серия полеви тестове, които симулират различни сценарии на специален полигон. Например, един от тестовете е имитирането на засичане - при скорост над 60 км/ч пред колата внезапно изкача друга от съседната лента. Или, при включен адаптивен темпомат, автомобилът отпред внезапно завива, за да избегне сблъсък със спряло превозно средство.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

В друг тест пък се изпитва активната система за поддържане на избраната лента за движение, която сама завива, така че колата да остане по средата на лентата. Тук се тества необходимата от вода сила за завъртане на волана, така че да избегне внезапно появило се препятствие, или по-точно - колко силно системата се "противопоставя" на водача при неочаквана маневра.

Трябва да се отбележи, че не всички тествани модели успяха да се справят дори с "обикновеното" внезапно спиране. А нито един от тях не премина теста със засичащия автомобил.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

Audi A6 не успя да спре самостоятелно зад спряла кола (при скорост от 80 и 130 км/ч), като по този начин не успя да вземе и двата теста със засичане. BMW 5-Series, от своя страна, не можа да спре сам зад бавно движеща се кола, зад спиращат автомобил и зад спряла кола (при скорост от 130 км/ч). Освен това при теста със засичането моделът въобще не успя да разпознае препятствието.

Самостоятелно зад спрял автомобил не успя да спре и движещия се със 80 км/ч DS 7 Crossback. Той също така не премина и двата теста със засичане. Новият Ford Focus също се провали. Автомобилът не може да спре сам зад кола (при скорост 130 км/ч). Освен това моделът не взе и теста, при който автомобил изненадващо излиза пред него.

Експерти: Асистентите за сигурност не стават (ВИДЕО)

При скорост от 130 км/ч водородният кросоувър Hyundai Nexo също не можа да спре самостоятелно зад спрял автомобил, освен това се провали и на двата теста със засичане, като не разпозна другата кола. Цели три модела - Mercedes-Benz C-Class, Nissan Leaf и Volvo V60, не можаха да спрат зад спрелия автомобил и при двете зададени скорости (80 и 130 км/ч), а също така не преминаха и двата теста със засичане.

Последното не бе по силите и на Tesla Model S. Новото поколение на Toyota Corolla не успя сама да спре зад спрелия автомобил при 80 и 130 км/ч и се провали на теста със засичане, при който движещата се отпред кола изведнъж свива встрани заради препятствие.

 

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    А добро утро! А ако значително по-елементарните системи като адаптивен круиз се проваля какво грандиозно мазало ще е с автопилота не ми се и мисли!
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    като не можеш да караш има грдски транспорт
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Лападуха Куролюбова ( преди 5 години )
    трябва да престанат да харчат пари за разработка на такива тъпизми и да наблегнат на надеждността на колите си, ***, никога не бих пуснал някой от тия асистенти па ако ще и след 20г
  • #10
    5 rate up comment 0 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    "Eксперти: Електронните асистенти не стават"как да не стават - не казват това във видеото. Казват, че не може да се разчита изцяло на тях. А иначе си стават идеално.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    ss ( преди 5 години )
    Че който иска да чете вестник, докато се вози, да си хване влака. Пък и таксита има. Хората си купуват коли за да карат. Щото им е кеф. Е, има и такива, на които не им е кеф, ама точно пък за тях ли се загрижиха ?
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Гошо ( преди 5 години )
    На мен всичко ми изглежда много просто и вероятно проблемите са реални, но "изстрелите" вървят в посока отслабване на търговски позиции.Или лаишки : да, нашите дизели наистина не са толкова чисти, но и вашите високи технологии не са толкова безопасни. Реципрочен отговор на удара "дизел гейт" от Европа, чрез EURO NCAP. И са прави. Заявките на IT разработчиците за полезността на технологиите им надхвърля реалната полезност и безопасност.Но ефект има. Е, то и дизела е икономичен...
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Щарана по долу, ако го засече по този начин кола на магистралата, резултата ще е същия като на видеото.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    none, автоиндустрията е много по-стара от технологичната и е пряко обвързана с безопасността на хората от край време. Поради тази причина през годините в нея са се натрупали страшно много процеси, които като цяло правят разработката на нови продукти тромава, а и цялата индустрия по-скоро консервативна.Точно заради това е нормално тех компаниите да са по-бързи и по-в крак с времето. Друг е въпросът, че лично аз имам по-ниско доверие у тях.
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Добро утро, това са играчки за шарани, бих ги описал по друг начин ама е ме изтрият :D Само крайно глупав човек може да иска и да разчита на подобна простотия и да си мисли, че докато си чеше срамотиите в колата тя ще го закара до работа, после ще се върне в къщи да вземе децата да ги хвърли до училище, а накрая и жената до близкия фризьор! Това е за баламурници гледали твърде много фентъзи филмчета!
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Cars2018 ( преди 5 години )
    Естествено, че не стават! Повечето работят, но само в идеални условия, а те не съществуват на пътя. Производителите го знаят това много добре, но в крайна сметка целта на тези компании е да печелят пари. А ние сме наивни и същевременно лакоми за все повече технологии, лукс ,екстри и всякакви безсмислени неща в живота ни.Не отричам развитието на технологиите, но все още не бързайте да им поверявате живота си и този на близките ви...