IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?

Светът превъртя около цялата тази свързаност, казва главният дизайнер на Land Rover пред КОЛЕЛА

Преди 15 години Land Rover бе почти бутикова компания, с едва около 160 000 продажби годишно. През миналата година британската марка пласира почти половин милион автомобила и вече сериозно поглежда към голямата германска тройка в премиум сегмента. До голяма степен заслугата за това преобразяване е на този човек: главния дизайнер на компанията Джери Макгавърн. Последното признание за него дойде тази пролет, когато Range Rover Velar бе избран за световен дизайн на годината. КОЛЕЛА разговаря с Макгавърн по време на автомобилния салон в Женева.
  
    


Обичате да казвате, че дизайнът е нещото, което свързва всички отделни части на автомобила в едно. Първата работа на новия собственик на Jaguar  Land Rover Ратан Тата бе да попита защо дизайнът е подчинен на инженерния отдел. Бил ли е някога дизайнът толкова влиятелен и важен, колкото е днес?
- Ако се върнем назад в историята, ще открием периоди, в които дизайнът е бил дори по-важен. И по-възхваляван. Особено в Америка през 50-те и 60-те години.
Мисля, че сега дизайнът отново се превръща в нещо важно - когато технологиите започнат да се изравняват при различните производители, какво ти остава като средство да изпъкнеш? Единствено дизайнът.
Някои марки го осъзнават повече от други. В света на масовото производство дизайнът не е чак толкова ключов. Но там, където сме ние, в луксозния сегмент, той е изключително важен - точно колкото в модата и при луксозните стоки като цяло.
  
  
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?
  
  
Дори и в луксозния сегемнт обаче се появи така нареченият синдром на матрьошката - много еднотипни модели, които се различават един от друг само по размер. Как може да се избегне това? Как се създава автомобил, който веднага да бъде разпознат като марка, но да не е копие на останалите?
- Според мен начинът е да имаш добре обмислена предварителна стратегия. Ние например имаме три семейства: Range Rover, Discovery и Defender. В последните години работихме основно по Range Rover. Напоследък и по Discovery, идва ред на Defender. Когато приключим с всички, ще забележите колко различни са. Разбира се, всяко семейство ще има общи черти - така че щом погледнете колата, да си кажете - това е еди-коя си марка. Но, както казвате, всеки модел трябва да има и достатъчно индивидуален характер, за да се отличава.
  
   
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?
Range Rover Velar донесе на Макгавърн приза "Световен дизайн на годината". Снимки: КОЛЕЛА
  
   
Като стана дума за Defender, това е един от най-дълго произвежданите автомобили в историята, и вероятно един от най-обичаните. Мнозина са разочаровани, че той вече не се прави. Колко трудно е да се замени подобна кола?
- Това е автомобил, проектиран преди почти 70 години, и макар да уважавам цялото това наследство, мисля, че човек трябва да гледа напред. Трябва да пресъздадем Defender за едно ново поколение хора, и да му дадем малко по-универсална привлекателност. Не всеки харесваше стария. В последните години продавахме едва по десетина хиляди бройки. Така че целта ни сега е да уловим есенцията на този автомобил, но да я облечем в дизайн за днешния ден, а не за една отминала епоха. Светът се промени драматично оттогава. Дори само промените в технологиите и законодателството са достатъчни да преобразят колата.
  
  
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?
Вече е сигурно, че следващият Defender по нищо няма да прилича на стария
  
  
Вашият дизайн допринесе за седем поредни години на рекордни продажби за компанията. Усещате ли още предизвикателство в работата си? Може ли успехът да бъде и капан за един артист?
- Харесва ми думата "артист"... Не, не съм станал самодоволен. Работата, която имам да свърша, още не е приключила. И няма да бъде още дълго време. Онова, което според мен успяхме да постигнем, е да направим прехода от марка, която в миналото бе силно специализирана, към един по-универсален бранд. Дизайнът изигра основна роля за това, като промени имиджа и направи колите ни по-желани. Но ние имаме много амбициозни планове за бъдещето, така че ни предстои още много работа. 

Днес неща като социалните мрежи и Big Data ви дават безпрецедентна възможност да знаете какво би се харесало на публиката. Има ли значение това за работата ви? Често казвате, че дизайнът не е демокрация...
- Аз лично мисля, че най-добрият критерий дали един автомобил се харесва са продажбите. А при нас всеки следващ модел се продава по-добре от предишния. Колкото до социалните мрежи... Опитвам се да се вслушвам в хората, но не можеш да слушаш всички, защото всеки е на различно мнение. В края на краищата компанията е наела мен като експерт по дизайна, за да очертая бъдещето, и аз трябва да знам интуитивно кое е най-добро за марката.
  
  
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?
"Ние не продаваме стоки за масово потребление. Ние продаваме автомобили - неща, към които хората се привързват. И част от тази емоционална връзка е възможността да караш колата си"
  
  
Създаването на един нов модел отнема обикновено около четири години. Но някои технологии се развиват много по-бързо от това и се случва чисто нов модел да се появи на пазара с вече остарели функционалности. Възможно ли е да се ускори процесът по дизайна? Електромобилите ще улеснят ли това?
- Прав сте. Нещото, което се развива най-бързо, са различните инфотейнмънт системи, свързаността. Виждате как Apple например вади нов iPhone на всеки 8-9 месеца. От гледна точка на архитектурата на автомобила е трудно да се отразят тези промени, и наистина трябва да станем по-добри в това. Електрификацията и новите платформи ще ни позволят да сме по-бързи.
Но аз убедено вярвам, че не трябва да се опитваме да подражаваме на технологичния свят. В крайна сметка ние създаваме превозно средство. Прекалената свързаност не само разсейва, но и дразни шофьора. Тя не прави колата по-лесна за ползване - може дори да е точно обратното, да е опасна. Затова трябва да сме предпазливи. Понякога инженерите създават системи, които според тях са съвършени, и ги натрапват на клиентите. Но доколко клиентите се нуждаят от тези системи, и колко ги използват?

Големият архитект Рем Колхаас казва, че нарастващата свързаност го тревожи, защото според него свързаната кола е и постоянно контролирана кола. Съгласен ли сте с това?
- О, да. Мисля, че светът леко е превъртял около тази свързаност. Същото се отнася и до бъдещето на автономното шофиране. Питал ли е някой клиентите дали искат автономна кола? Говоря сериозно. Ние не продаваме стоки за масово потребление. Ние продаваме автомобили - неща, към които хората се привързват. И част от тази емоционална връзка е възможността да караш колата си. Удоволствието идва от шофирането и от усещането, че си свързан с машината. Ако премахнеш това, премахваш част от очарованието.
За мен автономното управление може да донесе ползи, но трябва да намерим разумния компромис. Ако след 20 години никой вече не кара коли, това ще е тъжно, нали?
Не знаем какво ще се случи. Автопилотите определено идват. Но дали са трайна тенденция? Или са от онези писъци на модата, които идват и си отиват? Може би ще си кажем: да, ето една кола, която може да се кара сама, но предпочитам аз да я карам. Може би една такава двойственост, с възможност за избор, ще е оптималното решение.
  
  
Джери Макгавърн: Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?

0 от 500
  • #16
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    пфф Моля увеличете символите за коментар поне на 1000!!! И имаше проучване в САЩ - меката на тези автономни простотии, че едва 10% от населението би се доверило да седне в такава да го вози или да изпрати децата си на училище с такава простотия! Мързела ше ви умори ако алчността не го направи преди това! 20 години шофирам - изпитвам удоволствие от това и не съм утепал никой! значи става и по стария начин!!!
  • #15
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Доколкото помня за 1 км сегашните автопилоти генерират 4 тб информация, имаш 1000 датчика и камери и т.н. и е достатъчно един да даде грешна информация, щото се е зацапал с размазана мушица за да е грешен крайния резултат. И сме свидетели, че автопилотите също не са панацея - имаме камара случаи в които регистрират препятствие, но не го избягват. Там е заложена една функция (базирана на ако) и ако не съвпадне на 100% следва нищо. Колкото и да се самоубочава не може да стигне човешкия мозък!
  • #14
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Сравнявам със самолет защото при него е много по-лесно имаш зададени параметри за излитане скорост задкрилки бла бла имаш GPS локации за маршрут имаш височина имаш отново параметри за кацане. При автомобила имаш завои, пресечки, светофари, милион други автомобила около теб включващи се в движението или сменящи посока, имаш пешеходци, колоездачи, домашни любимци имаш ускоряване, спиране, различни скорости на МПС - имаш изключително сложна и динамично променяща се среда.
  • #13
    3 rate up comment 9 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Защо сравняваш самолет с автомобил?1.На автомобила са му нижни по-малко ресурси да се движи сам поне в града.2.Имаш 200 знака в правилника, не са 5 милиона.3.Имаш идеално измислен закон за движение по пътищата. Кой с предимство, кой какво. Залага се 1 път в компютъра и той просто го спазва.4.В България ще е трудно налагането поради липса на пътна маркировка, счупени знаци и т.н.5.Ако имаме автономни автомобили, няма вероятност бай *** да удари важ близък. (истински случай).
  • #12
    3 rate up comment 22 rate down comment
    ... ( преди 5 години )
    Някой изобщо питал ли е хората дали искат автономни коли?ДА! Имам много познати, които с нетърпение чакат деня, в който автомобилите ще са безпилотни, а те ще си вършат работата, докато се возят!
  • #11
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Пена - вчера питах кой аджеба ще се престраши да се качи на самолет без пилот в него?! В момента авиацията е доста автоматизирана ама ако ти кажат днес няма да пускаме пилот за вашия полет ти ще се качиш ли? Щот аз ще искам да ми върнат парите ;)
  • #10
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Голяма част от задръстванията се случват заради хора, които спят на светофара, или такива, които загасят автомобила при тръгване по наклон, или начинаещи, които карат с 30 км/ч по булеварда, или такива, които грубо нарушават правилата за движение. Ако всички коли станат автономни, тези проблеми ще изчезнат. Само че докато стане, ние ще сме умрели...Дотогава автономните технологии само ще пречат на пътя.
  • #9
    3 rate up comment 13 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Аз искам.
  • #8
    30 rate up comment 3 rate down comment
    dr_kurtev ( преди 5 години )
    "Удоволствието идва от шофирането и от усещането, че си свързан с машината " Точно !!!
  • #7
    21 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ти пак ще стоиш в задръстването бе пич!!! Ако не искаш качи се в градския транспорт - при него го няма тоя проблем!!!