IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)

Главният дизайнер на френската компания Александър Малвал пред камерата на "КОЛЕЛА"

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)

Eдва ли друга компания е претърпявала наскоро такава революция в дизайна, каквато се случва в Citroen. Новият стил на французите, започнал от C4 Cactus, се харесва на едни и е критикуван от други, но няма спор, че се отличава от все по-идентичните си конкуренти. И освен това се отразява добре на продажбите. Главната заслуга е на ето този човек: директора по дизайна на Citroen Александър Малвал. Завършил Кралския колеж по изкуствата в Лондон, работил за Фолксваген и Peugeot, днес Малвал е сред водещите автомобилни дизайнери в света. Освен това е и български зет - макар и вече бивш. КОЛЕЛА разговаря с него по време на последния автомобилен салон в Женева.



Г-н Малвал, когато за пръв път разговаряхме преди четири години, току-що бяхте представил новия дизайнерски език с първия Cactus. Доволен ли сте от начина, по който реагира публиката на този език?
- О, да. Когато излезе през 2014, Cactus беше като манифест за нас - той носеше всички черти на дизайна и показваше къде Citroen иска да се позиционира. Сега вече прилагаме тази стратегия във всичките си продукти, и то в доста голям мащаб, защото представихме 6 нови модела за две години. Тази есен идва и C5 Aircross, който е много важен проект за нас.
Съдим по клиентите си, че този дизайн е успешен. Вече сме продали над 50 хиляди C3 Aircross, над 300 хиляди C3... Продажбите се повишават доста, особено в Европа, където имаме около 6.5 процента ръст. Тоест тази нова естетика си има своите клиенти, има бъдеще. Освен това при нея няма ограничения: много лесно е да я приложим в различните сегменти, в малки коли и големи коли, в SUV или лекотоварни ванове. Можем да правим каквото поискаме с нея. Даже е забавно.

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)
Малвал с наградата за Световен дизайн на годината, която C4 Cactus спечели на Нюйоркското изложение през 2015

Имате ли чувството, че напоследък автомобилният дизайн става по-важен отвсякога?
- Винаги е бил важен в тази индустрия. Сега имаме няколко нови тенденции, които донякъде го променят: така нареченият човеко-машинен интерфейс, свързаността, новите технологии в областта на комфорта, електрификацията. Въвеждането на всяко от тези неща ще е доста скъпо. Така че от гледна точка на дизайна може би ще трябва да направим някои компромиси, за да направим колите си напълно съвременни технологично.

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)
C4 Cactus постави началото на съвсем нова дизайнерска философия в Citroen

Технологиите, особено в свързаността и мултимедията, се развиват все по-бързо, а проектирането на един нов автомобил все така отнема средно четири години. Чувствате ли, че на моменти изоставате от технологичното развитие?
- Правим всичко възможно да не изоставаме. Имаме много амбициозни планове, до 2023 година ще електрифицираме 80 процента от гамата си, а до 2025 - 100 процента. Всички модели, които виждате около нас, съвсем скоро ще бъдат и електрически. Това е залегнало в стратегията на групата Peugeot-Citroen и мисля, че сме съвсем навреме.

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)

Какво мислите за така наречения синдром на матрьошката: че все повече производители правят всичките си модели много сходни един с друг?
- Наясно сме с тази тенденция. За да бъде силен един бранд, той трябва да е много сплотен, много разпознаваем. Но да правиш клонинги не е правилният начин да се постигне това. И е опасно, защото по този начин дори най-последният ти модел ще изглежда за публиката стар и познат. Затова ние много внимаваме да не го правим в Citroen. Опитваме се да придадем един общ дух - чрез пропорции и отделни елементи - но се стремим всеки продукт в гамата на Citroen да има свой собствен характер. Никога няма да видите при нас еднакви предници, еднакви пропорции, еднакви панели. Моделите ни изглеждат свързани помежду си, но никога няма да бъдат матрьошки.

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)
Новият Citroen C5 Aircross

Ако можехме някак да внесем един автомобил от 20 години напред в бъдещето, щяхме ли да разпознаем, че е автомобил? Смятате ли, че може да настъпи радикална промяна в дизайна?
- Ако погледнете всички концептуални модели, показани напоследък, производителите явно искат да направят скок към силуети от ново поколение и дори към преживяване от ново поколение. Мисля, че все още ще ги разпознаваме като автомобили, но ще са много различни от това, което виждаме по улиците днес.

Citroen е марка, която сме свикнали да свързваме не само с авангарден дизайн, но и с авангардни технологии. Легендарният DS е очевиден пример. Тези очаквания не ограничават ли малко на работата ви, не ви ли поставят под по-голямо напрежение?
- Много зависи от конкретната технология. В Peugeot-Citroen ние работим ръка за ръка с инженерите. Вместо те да разработят нещо и после да ни го дадат да си блъскаме главите, се опитваме да създаваме решенията заедно. Има трудности, разбира се - например ако трябва да намерим място за батериите, се налага да направим някои коли по-високи. От друга страна, липсата на двигател отпред при електромобилите ще ни позволи други форми, други пропорции.
Така че не знам, ще почакаме и ще видим. Пък и ми се струва, че тези ограничения, ако ги има, ще са еднакви за всички.

Какво общо има Севлиево с революцията в Citroen? (ВИДЕО)

Вие сте свързан с България и сте я посещавал много пъти. Откривал ли сте нещо в страната, което да ви вдъхнови в работата?
- Много харесвам българската провинция. Добре помня Габрово и Севлиево. Природата и планините там са прекрасни. Помня също наследството от комунистическия период - всички тези странни сгради и статуи по средата на селата. Има някаква особена емоция в тях.

 

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Статията е нещо като нищо ама то и сайта не е по- добре.
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    хаха, а ти откъде знаеш какво би харесал "нормален човек и естет"?
  • #4
    5 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ситроен са позорно грозни и кичозни автомобили, таргета им е третия пол, няма нормалян човек и естет който да хареса тази шизофрения в дизайна. Оня ден показаха някакво ново малко СУВ-че. В сравнение с него Кактуса е направо невероятен. Сещам се и за онази имитация на Ауди Q7, на която даже бяха откраднали и сложили старото спортно лого на Ауди. И тоя седнал да ми плещи за естетика и дизайн.
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Трябва да призная, че тва новото с5 еъркрос хваща окото
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    E как? Щом е бил женен за българка, разбирам защо е облепил отвсякъде колата с предпазни възглавничuи :D
  • #1
    12 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    На въпросът в заглавието, отговорът е НИЩО!