IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокурори нахлуха в Opel

Компанията изтегля 100 000 коли с манипулирани дизелови двигатели

Прокурори нахлуха в Opel

Германската прокуратура е провело обиски в централата на Opel в Рюселхайм, както и в офиса на производителя в Кайзерслаутерн. Акцията е заради подозрения за манипулиране на резултатите за вредни емисии на двигателите, произвеждани от компанията, обяви говорител на полицията.

Прокурори нахлуха в Opel

Малко след това германското министерство на транспорта съобщи, че ще поиска изтеглянето на 100 000 автомобила Opel във връзка с разследването. Оказва се, че службата за контрол на превозните средства (KBA) е открила през 2015 г. четири софтуерни програми, способни да променят данните за отделени вредни емисии. На компанията е наредено да ги премахне от автомобилите си.

„След като в началото на 2018 г. откри пето устройство, което според КВА е незаконно, в момента се провежда официално разследване с цел налагане на задължително изтегляне за моделите Cascada, Insignia and Zafira“, се казва в изявлението на KBA.

От Opel посочиха, че сътрудничат на властите, но не могат да коментират подробности от разследването. Автомобилите, които трябва да бъдат изтеглени, са с дизелови двигатели, отговарящи на стандарт Еuro6.

Транспортното министерство обаче твърди, че е автомобилният производител е забавил действията си във връзка с разследването. Властите също така допълват, че KBA е съобщила на прокуратурата във Франкфурт за наличието на софтуерното устройство още през април.

Концернът PSA Group, която е собственик на марките Opel и Vauxhall, отказа коментар. Моделите Insignia, Zafira и Cascada са разработени по времето, когато двете компании все още бяха собственост на General Motors, който ги продаде на PSA Group през 2017 г.

От Opel още признаха през 2016 г., че моделът Zafira съдържа софтуер, който при определени обстоятелства изключва системата за отработени газове.

Снимка: архив „Ройтерс”.
 

Тагове: opel
0 от 500
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Опел може да не са немска собственост но заводите им са в Германия и там работят немци. Така че това отново удря немската индустрия.
  • #7
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Fermera ( преди 5 години )
    Изключване под 14 градуса на очистващите системи.А после печките на твърдо гориво били виновни.Докато не се плаща акциз на база енергичност на горивото ще ни тровят с изтърбушен дизел.
  • #6
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Двигателите са в основата си обща разработка на ГМ и ФИАТ, да не кажа направо на ФИАТ, но от години не монтират такива произвеждани от фиат и поеха в тяхна си посока. Да не говорим, че отново става дума за изключване на очистващите системи при някакви условия, които в европейското законодателство е температура под 14 градуса или условия застрашаващи работата на двигателя - каквото и да значи това. Мерцедес ги изловиха отдавна, че имат такъв софтуер ама нещо не нахлуват при тях?
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Опел от години правят собствени 2.0 и 1.6 дизели от фейслифта на Инсигния 2013 ако не се лъжа - и са много добри дизели - журналистите им дадоха прякор "Шепнещ дизел" заради тихата и лишена от вибрации работа...
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Опел отдавна не монтират дизелите на Фиат, особено тези с Евро 6.
  • #3
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Поредните циркове по сигнал на някой добре платен еко-терорист загрижен за преводите в банковата си сметка от електрическото лоби. Въпреки усилията им ДВГ и дизела няма да умрат и ще надживеят скапаните ел.кочаци!!! След 10 год народа ще се събуди и ще види че тока не е за транспорта, а за кухнята! За съжаление до тогава може да е твърде късно да спасим природата от щетите, които електро-терористите са нанесли!!!
  • #2
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Тези двигатели ( преди 5 години )
    Са на Фиат! Което означава,че всички *** на Фиат са с манипулирани данни за емисиите.
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Американските малолитражки кога?