IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокурори нахлуха в Opel

Компанията изтегля 100 000 коли с манипулирани дизелови двигатели

Прокурори нахлуха в Opel

Германската прокуратура е провело обиски в централата на Opel в Рюселхайм, както и в офиса на производителя в Кайзерслаутерн. Акцията е заради подозрения за манипулиране на резултатите за вредни емисии на двигателите, произвеждани от компанията, обяви говорител на полицията.

Прокурори нахлуха в Opel

Малко след това германското министерство на транспорта съобщи, че ще поиска изтеглянето на 100 000 автомобила Opel във връзка с разследването. Оказва се, че службата за контрол на превозните средства (KBA) е открила през 2015 г. четири софтуерни програми, способни да променят данните за отделени вредни емисии. На компанията е наредено да ги премахне от автомобилите си.

„След като в началото на 2018 г. откри пето устройство, което според КВА е незаконно, в момента се провежда официално разследване с цел налагане на задължително изтегляне за моделите Cascada, Insignia and Zafira“, се казва в изявлението на KBA.

От Opel посочиха, че сътрудничат на властите, но не могат да коментират подробности от разследването. Автомобилите, които трябва да бъдат изтеглени, са с дизелови двигатели, отговарящи на стандарт Еuro6.

Транспортното министерство обаче твърди, че е автомобилният производител е забавил действията си във връзка с разследването. Властите също така допълват, че KBA е съобщила на прокуратурата във Франкфурт за наличието на софтуерното устройство още през април.

Концернът PSA Group, която е собственик на марките Opel и Vauxhall, отказа коментар. Моделите Insignia, Zafira и Cascada са разработени по времето, когато двете компании все още бяха собственост на General Motors, който ги продаде на PSA Group през 2017 г.

От Opel още признаха през 2016 г., че моделът Zafira съдържа софтуер, който при определени обстоятелства изключва системата за отработени газове.

Снимка: архив „Ройтерс”.
 

Тагове: opel
0 от 500
  • #18
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Renault Sport ( преди 5 години )
    ОПЕЛ -ФОРД и ФОЛКСВАГЕН-->ЕВРЕЙСКИ ТАРИКАТИ И МОШЕНИЦИ
  • #17
    4 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Не е под минус 14 градуса, а под плюс 14, докато VW-тата лъжеха под плюс 17 градуса (което е 95% от времето в Германия и по-насевер)...
  • #16
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма значение на кой е двигателя. Измамата е в софтуера който може да се модифицира за различни двигатели.
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Гливице, Полша си е завод на Опел и там се сглобяват 1.0Т, 1.4Т, 1.6Т, както и "шептящия дизел" 1.6CDTI. Другия им завод в Кайзернслаутерн прави атмосферните 1.2, 1.4, 1.6 и двулитровия дизел.
  • #14
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Мемфис До тракторис ( преди 5 години )
    Ти наистина си тракторист и познанията са ти като на такъв!Азотните окиси нямат нищо общо с DPF!Азотните окиси се неотрализират от SCR!
  • #13
    0 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    FIAT, отдавна изкупиха всички дялове на GM в съвместното им предприятие. По принцип в Опел се влагат или ФИАТ-ски дизели, или на Исузу Полша, но GM скъсаха и с японците, така че всичките дизели Опел си ги купуват от вън и не е много коректно да обвиняват тях. Пък и Хонда ползва дизелите на Исузу, а с тях не се заяждат. Сега Опел поне ще мигрира на френски двигатели.
  • #12
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дизели на Фиат има само в Комбо. 1.3 и 1.9 моторите са разработени от GM Powertrain Torino - да в Торино е както и Fabrica Italiana Automobili Torino (FIAT), но не е собственост на Фиат. Фиат и ГМ (Опел)заедно разработваха дизели от 2005та до 2011та. Вярно, че 1.9 е най-смисления Фиатски мотор, ама май е защото не са го разработвали сами. :)
  • #11
    6 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Тинтири, отиди моля те зад някой дизелов VW (ако ще евро 6 да е) на някой светофар и подишай директно от ауспуха. Ама дишай за всички нас, че на нас ни писна от смрад и ако може ти да я поемеш всичката!Така и така като не си си взел дозата, ставаш малко раздразнителен ;)
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Тракториста ( преди 5 години )
    До ФермераСпират очистването на азотни окиси. ДПФ-а не може да се спира и съответно сажди не може да бълва, за разлика от печките.
  • #9
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Колко удобно удрят Опел защото на практика удрят французите.Как па един път не удариха Фолцьвагинь.Добре че бяха американците.