IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск

Милиардерът си измислил цената от 420 долара на акция, за да разсмее гаджето си

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск

Илон Мъск е сериозно заплашен да загуби контрола и върху Tesla, след като могъщата щатска Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) започна съдебна процедура срещу него по обвинение в пазарна манипулация. Делото е заради злополучния туит от лятото, с който предприемачът съобщи, че обмислял да изкупи акциите на Tesla по 420 долара и да направи компанията частна, съобщава Bloomberg.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Мъск шокира мнозина, като открито пуши марихуана в студиото на една радиостанция. Сега се оказва, че и обявената цена за обратното изкупуване на Tesla била свързана с наркотика

Комисията се е задействала с необичайна скорост и вече е завела иск в Ню Йорк, с който настоява Мъск не само да понесе предвидените от закона финансови санкции, но и да му бъде забранено да ръководи публични компании занапред. Новината срина акциите на Tesla с цели 13% само в рамките на няколко часа. В края на търговията в четвъртък книжата се търгуваха около 270 долара.

"Заявленията на Мъск бяха фалшиви и подвеждащи, и не бяха основани на каквито и да било факти", заяви Стефани Авакян от SEC на официална пресконференция във Вашингтон. Експерти по този тип дела коментираха пред Bloomberg, че скоростта, с която комисията се е задействала, е безпрецедентна, и че в такива случаи обикновено регулаторът търси споразумение с обвиняемия, преди да прибегне до съда. Според непотвърдени информации SEC е имала подобно споразумение и с Мъск, но в последния момент адвокатите му са се отказали от него.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Граймс, със 17 години по-младата приятелка на Мъск, била причината за скандалния му туит, който разбуни борсите

От комисията разкриха, че цената, която Мъск обяви за евентуалното обратно изкупуване на Tesla, била скалъпена от милиардера, за да разсмее приятелката му - канадската рапърка Граймс. В щатския жаргон 420 е кодово число за марихуана.

Самият Мъск в изявление заяви, че съдебният иск е "неоправдан" и го оставя "дълбоко натъжен и разочарован". Той увери, че "почтеността е най-важната ценност" в живота му и че винаги е действал в най-добрия интерес на "истината, прозрачността и инвеститорите". Бордът на директорите на Tesla също разпространи обръщение, в което декларира пълното си доверие в Мъск.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Тези 8 думи могат да донесат на Мъск доживотна забрана да ръководи публични компании

На 7 август предприемачът съобщи в Twitter, че обмисля да изкупи обратно акциите на цена от 420 долара. Разследването на комисията обаче е показало, че той не само не е имал съгласието на евентуален инвеститор да финансира сделката, но дори и не е обсъждал подобно нещо. В дните след туита самият Мъск се опита да посочи Обществения инвестиционен фонд на Саудитска Арабия като инвеститор, но арабите отрекоха подобно нещо.

От пресконференцията на SEC се разбра също, че комисията е разследвала Мъск дори още преди този туит заради публично обявяваните от него производствени квоти на Tesla, които компанията не успяваше да изпълни.
 

Тагове: sec
0 от 500
  • #3
    24 rate up comment 14 rate down comment
    ElPatron ( преди 5 години )
    Запалил е на баба ти фърчилото. Спекулант и лешояд, похити идеята на Еберхарт и го прогони в Lucid, и превърна интелигентната концепция за електрическо задвижване в евтин и неекологичен цирк. Слава богу, електрическаа революция вече е в ръцете на по-здравомислещи хора
  • #2
    25 rate up comment 24 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Каквото и да стане с Тесла и г-н Мъск, този човек запли факела на промяната, от който лумна огъня на който се пъжат в момента германците. Автоиндустрията никога вече няма да е същата както и петролната индустрия, от което ще спечелят само потребителите и планетата Земя.
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    айде, довиждане