IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск

Милиардерът си измислил цената от 420 долара на акция, за да разсмее гаджето си

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск

Илон Мъск е сериозно заплашен да загуби контрола и върху Tesla, след като могъщата щатска Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) започна съдебна процедура срещу него по обвинение в пазарна манипулация. Делото е заради злополучния туит от лятото, с който предприемачът съобщи, че обмислял да изкупи акциите на Tesla по 420 долара и да направи компанията частна, съобщава Bloomberg.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Мъск шокира мнозина, като открито пуши марихуана в студиото на една радиостанция. Сега се оказва, че и обявената цена за обратното изкупуване на Tesla била свързана с наркотика

Комисията се е задействала с необичайна скорост и вече е завела иск в Ню Йорк, с който настоява Мъск не само да понесе предвидените от закона финансови санкции, но и да му бъде забранено да ръководи публични компании занапред. Новината срина акциите на Tesla с цели 13% само в рамките на няколко часа. В края на търговията в четвъртък книжата се търгуваха около 270 долара.

"Заявленията на Мъск бяха фалшиви и подвеждащи, и не бяха основани на каквито и да било факти", заяви Стефани Авакян от SEC на официална пресконференция във Вашингтон. Експерти по този тип дела коментираха пред Bloomberg, че скоростта, с която комисията се е задействала, е безпрецедентна, и че в такива случаи обикновено регулаторът търси споразумение с обвиняемия, преди да прибегне до съда. Според непотвърдени информации SEC е имала подобно споразумение и с Мъск, но в последния момент адвокатите му са се отказали от него.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Граймс, със 17 години по-младата приятелка на Мъск, била причината за скандалния му туит, който разбуни борсите

От комисията разкриха, че цената, която Мъск обяви за евентуалното обратно изкупуване на Tesla, била скалъпена от милиардера, за да разсмее приятелката му - канадската рапърка Граймс. В щатския жаргон 420 е кодово число за марихуана.

Самият Мъск в изявление заяви, че съдебният иск е "неоправдан" и го оставя "дълбоко натъжен и разочарован". Той увери, че "почтеността е най-важната ценност" в живота му и че винаги е действал в най-добрия интерес на "истината, прозрачността и инвеститорите". Бордът на директорите на Tesla също разпространи обръщение, в което декларира пълното си доверие в Мъск.

Извънредно: Американското правителство съди Илон Мъск
Тези 8 думи могат да донесат на Мъск доживотна забрана да ръководи публични компании

На 7 август предприемачът съобщи в Twitter, че обмисля да изкупи обратно акциите на цена от 420 долара. Разследването на комисията обаче е показало, че той не само не е имал съгласието на евентуален инвеститор да финансира сделката, но дори и не е обсъждал подобно нещо. В дните след туита самият Мъск се опита да посочи Обществения инвестиционен фонд на Саудитска Арабия като инвеститор, но арабите отрекоха подобно нещо.

От пресконференцията на SEC се разбра също, че комисията е разследвала Мъск дори още преди този туит заради публично обявяваните от него производствени квоти на Tesla, които компанията не успяваше да изпълни.
 

Тагове: sec
0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Работилница за новин ( преди 5 години )
    Последно, за да се избегне съд, се договориха за парични санкции; за двама допълнителни директори в Тесла; и за това, че Мъск слиза като председател, но остава в борда.Тази новина, че съдят Мъск (за американското правителство въобще не обсъждаме) първи от Аутомедия ли я научават или са я дръпнали от някой побратим сайт?
  • #12
    10 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Сега да не вземе и Тръмп да се помайтапи с Мелания като обяви война на Китай например ;-)
  • #11
    9 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    Мъскчо, абе как си лягаш с това нещо на снимката ве? Завалията, ама тя освен това е и супер плоска ве.
  • #10
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    да припомним и, че военните също го разследват и това заиграване с 420 - марихуана налива масло в тяхното разследване за употреба - резнат ли му субсидиите за Спейс Х Напушения пъпеш ляга в саманлъка и умира :)
  • #9
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това си е жива финансова измама и опит да се повдигне цената на акциите. Пък номера с 420 дето уж значело марихуана е много удобно и добре измислено извинение. Тази от снимкитее момиченце буквално. Потресаващо!Мъск е изпушил нещо, нормален човек не би ги правил такива.
  • #8
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    *** който си повярва прекалено много защото по света има алчни и глупави хора които му вярват. Още като изср*а новината че ще изкупи акциите на тази цена казах че е кьорфишек и че след някой ден ще обяви че сделката е пропаднала или някоя друга глупост. Обаче той направо стана жалък с това че уж било за да разсмее приятелката си. И как очаквате която и да е компания да върви с подобен деби*л за ръководител.
  • #7
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Тук по форумите може да си се вълнувате колкото искате, историята обаче ще запомни този човек, защото я пише в момента. Факт е, че сега Мъск има толкова много врагове, като се започне от форумните мишки до петролните лобита на най-високото ниво. А специално, ако чакаме немците да направят ел. революция, ще си дишаме ТДИ-та докато не се изтровим до крак.
  • #6
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Аре у панделата! Там ако е гадже на подходящите хора ще има 420 колко иска :D Напушеняка изгорЕ :D
  • #5
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Точно така. Мартин Еберхар и Марк Терпънинг са остователите и идеолозите на Тесла. Мъск е бил акционер като от всички акционери е с най голям личен дял. Лари Пейдж и Сергей Брин също са акционери, както и Мерцедес и Тойота по това време. Може би ако не беше Мъск, компанията нямаше да се развие така бързо и да стане толкова популярна, но вероятно щеше да е по устойчива и нещата яха да протичат по гладко и всички тия циркове сега нямаше да се разиграват.
  • #4
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    добре че исполин като VW се захвана с темата !има и капитали и ресурси да довете ел. революцията до край , повличайки и другите компании в конглокенцията за оцеляване !