Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

10 000 долара начален бонус, ако станете тираджия в САЩ

Най-голямата икономика страда от все по-остър недостиг на шофьори

10 000 долара начален бонус, ако станете тираджия в САЩ

В социалистическа България да караш ТИР (от френското transit international routier - международен пътен транзит) беше една от малкото професии, позволяващи пътуване на Запад и достъп до дефицитни стоки. В наши дни тази професия е далеч от престижното. Но има краища на света, където тя може да ви осигури солидни и незабавни доходи - особено в САЩ.

10 000 долара начален бонус, ако станете тираджия в САЩ

В последните години Америка страда от все по-остър недостиг на шофьори за тежките си камиони. По сметки на могъщия синдикат АТА, в момента недостигат поне 51 000 тираджии. Заплатите в сектора растат с десетина процента всяка година, а цената на услугите е пораснала с цели 18% през 2017. За да привлекат шофьори, по-големите компании им предлагат стартов бонус между 5 и 10 хиляди долара - независимо от заплатата и преди още да са започнали работа. Въпреки това кандидатите не достигат. А проблемът ще се задълбочи още повече, защото средната възраст на тираджиите в САЩ в момента е 55 години.

Защо е този парадокс? Отговорът е комплексен. От една страна, повечето хора вече вярват, че с напредъка на автономното управление тази професия ще стане ненужна и товарните машини ще бъдат управлявани от компютри. Няколко компании вече провеждат изпитания на подобни технологии. Но ще минат поне още десетина години, преди те да са готови за масово приложение - а междувременно стоките трябва да се транспортират някак.

10 000 долара начален бонус, ако станете тираджия в САЩ
Задължителните от април насам електронни дневници ограничават доста свободата на шофьорите в САЩ

Друга причина е, че към традиционните недостатъци на тираджийската професия - самотен живот, тежка отговорност и постоянни отсъствия от дома - сега се прибавя още един минус, който е решаващ за младите: в камиона не е позволено да си ползваш смартфона.

Допълнителен фактор са и някои регулации за повишаване на сигурността, които дълги години липсваха в САЩ, но напоследък бяха приети по примера на Европейския съюз. От април тази година например шофьорите на ТИР са длъжни да имат на борда т.нар. "електронни дневници" (ELD), които през цялото време следят локацията им, скоростта и колко дълго са зад волана. Така шофьор, който е само на петнайсетина километра от дома, може да бъде принуден да спре и да изчака осем часа, за да не надхвърли максимално разрешения си еднократен пробег. Чрез камери ELD следи и самия шофьор, и подава автоматично сигнал до базата, ако той се държи неестествено или показва признаци на умора.

10 000 долара начален бонус, ако станете тираджия в САЩ
Големите транспортни компании полагат огромни усилия да привлекат към професията млади хора, включително и жени, но засега без особен успех

Засега дефицитът не се отразява на крайните потребители в САЩ, защото големите търговски вериги предпочитат да намалят печалбата си пред риска да загубят клиенти. Гигантът Amazon, при когото транспортните разходи на американска земя са пораснали от 11.5 млрд. долара през 2015 до 21.7 милиарда миналата година, за момента компенсира разликата с приходите от своите cloud услуги. Но това са временни решения и ако кризата с тираджиите не намери решение, и потребителите рано или късно ще я усетят.
 

Тагове: eld
0 от 500
 • #14
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Стоил Костов ( преди 1 месец )
  Как мога да се свържа със фирама за транспорт която има връзка с Америка искам да кандидатствам като шофьор.
 • #13
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Йордан Галев ( преди 3 месеца )
  Здравейте как мога да подам документите си за започване на работа
 • #12
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Иван Балинов ( преди 4 месеца )
  Здравей как мога дасе саписвам и какви документи се изискват благодаря ви
 • #11
  0 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  незнам аз една *** фирма за визи не мога да си намеря в интернет за работна такава да уреди и интервю и работа за пред консултския отдел пък по натам кеф ти тираджия кеф ти друго
 • #10
  4 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 9 месеца )
  ТИР отдавна вече е станало нарицателно, не бъди такъв педант
 • #9
  5 rate up comment 2 rate down comment
  суперфаст ( преди 9 месеца )
  ТИР е конвенция, как пък един журналист не го разбра.
 • #8
  12 rate up comment 0 rate down comment
  Ради ( преди 9 месеца )
  Един чул, другия пък е видял. ПОЧТИ всичко е вярно в темата. Има ЕЛД-дита, но камерите не се използват масово. Някои от коментарите на темата са в типичния бай Ганьовски стил. Няма срамна професия.
 • #7
  4 rate up comment 5 rate down comment
  шщд ( преди 9 месеца )
  По повод статията говорих с един приятел шофьор в Щатите. Думите му бяха - пълни глупости, човек!
 • #6
  24 rate up comment 1 rate down comment
  ТИРаджия ( преди 9 месеца )
  Единствените държави в които тази професия е адекватно заплатена са САЩ, Канада и Австралия. Там обаче, като тръгнеш на път може цял месец да не се прибереш в къщи. Разстоянията са огромни. почивките и тях си ги бива. Примерно месец си на път, после 2 седмици почиваш. За млади хора е ОК или за такива пред пенсия. Бачкаш няколко години и после със спечелените пари си живееш живота, както правят повечето и заради това няма шофьори. в Европа цял живот въртиш геврека и накрая нищо нямаш.
 • #5
  19 rate up comment 2 rate down comment
  ТИРаджия ( преди 9 месеца )
  В БГ и в Европа НЯМа големи заплати за ТИРаджии! Чисто се вземат около 2000-2500 евро на месец максимум независимо Германия или Франция (работил съм и в двете държави, като такъв). По другите държави и по-малко. Знам от колеги, че в Сакндинавските държави плащат по около 500 евро повече, но там условията са много тежки за каране и просто не си струва. Та, ако на някой тези пари са му много да заповяда да кара. Шофьори търсят навсякъде, но работата е много неблагодарна и слабо платена.