IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Струва ли си купуването на кросоувър със 7 места?

Пет причини, които обезмислят придобиването на такъв автомобил

Струва ли си купуването на кросоувър със 7 места?

В последно време производители предлагат все повече версии със 7 места на свои модели кросоувъри, като се опитват да убедят клиентите, че това е огромно предимство. Дали обаче SUV с трети ред седалки е толкова добра покупка, колкото изглежда?. Ето 5 причини, които могат да ви разколебаят, ако сте се насочили към подобен автомобил.

Третият ред е само малки деца

Струва ли се купуването на кросоувър със 7 места?

Най-голямото „достойноство” на кросоувърите с три реда седалки са именно допълнителните две места. Когато отидете да тествате подобен автомобил, сложете зад волана търговеца, който ви го продава, а вие се настанете на последния ред. По възможност взете и някой с вас, като гледайте той да е с нормални размери. Само след кратко пътуване ще се убедите, че на третия ред могат да се возят единствено малки деца или много ниски възрастни.

Губите багажника

Струва ли се купуването на кросоувър със 7 места?

Не е нужно да разбирате от автомобили, за да се досетите, че зарди третия ред седалки багажникът почти изчезва. За пример вземете новият Volkswagen Atlas, предлаган на някои пазари и като Teramont. Със свален трети ред седалки обемът е 1571 литра, а с вдигнати – 583 литра, тоест три пъти по-малко. При други модели багагникът е още по-малък, така че трябва да избирате – двама допълнителни пасажери или повече багаж? Ако ще пътувате доста време и сте 5 човека в колата, изборът би трябвало да е ясен.

Размерът има значение

Струва ли се купуването на кросоувър със 7 места?

Кросоувърът със 7 места няма как да бъде компактен. И ако някои шофьори не се плашат от големите габарити на колата, то да други те могат да бъдат катастрофа. Автомобилът става по-труден за управление в градски условия и съответно за маневриране, когато трябва да се паркира.

Разходът на гориво се повишава

Струва ли се купуването на кросоувър със 7 места?

По принцип автомобилите от този клас – без значение дали са с 5 или със 7 места, харчат повече. Производителите твърдят, че разход от 7-8 л/100 км е лесно постижим, но това не е така. Колкото по-голям е кросоувърът на размери, толкова повече харчи. Съответно има разлика при разхода между версиите с 5 и със 7 седалки.

Разликата в цената също не е за подценяване

Струва ли се купуването на кросоувър със 7 места?

Последният аргумент срещу кросоувърите с трети ред седалки е цената им. Да вземем например Hyundai, който съвсем наскоро представи новия Santa Fe. Версията с 5 места стартира от 24 590 евро, докато тази със 7 места започва от 29 720 евро. Разликата е над 5000 евро, което не е никак за пренебрегване.

Снимки: Производителите
 

Тагове: suv
0 от 500
  • #4
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    5. Разликата в цената - е минимална за един и същ модел с 5/7 места, да не говорим, че доста често ползваш данъчен кредит за кола със 7 места, така че даже е доста по-евтино.
  • #3
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Добре де, бивали толкова изсмукани от пръстите аргументи. 1. Третия ред бил за малки деца - Глупости, на третия ред на Кю7 си сядат възрастни до 165 без проблем. Пробвано София - Солун.2. Губите багажника - е да, ама по-добре да си качиш хората и отгоре да сложиш кутия, отколкото да ходиш с две коли, нали?3. Размерът имал значение - ми има, как иначе ще качиш 7 човека?!? 4. Разходът се вдигал - даде, ама със 7 човека Кю-то даде 8 литра с 3.0 тди, а да ходиш с две коли, дали ще е по евтино?
  • #2
    19 rate up comment 4 rate down comment
    Почти ( преди 5 години )
    Март месец пътувахме София-Русе-Буглокещ и обратно 6 / шест / човека и достатъчно багаж. Шестия беше на 12 години / 1,55 висок / и не се оплакваше. Пътували сме и 7 но на 150 км и почти без багаж.Автомобилите - Опел Зафира Б, Ситроен С4 Гранд ПикасоНе бих ги нарекъл нито големи за паркиране /дължина 4,50 /, нито лакоми - дизела се задоволява с 5 л/100 км, LPG-то с 8,5 газ/100 км
  • #1
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Откога 580 литра е малък багажник?