IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Преди 130 години жената на Карл Бенц показва приемуществото на този вид транспорт

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Добре известен е фактът, че първото пътуване с автомобил е дело на жена. С него съпругата на Карл Бенц – Берта, влиза в историята през 1888 г. А сега компанията Mercedes-Benz реши да пресъздаде на видео това пътешествие, което предизвика ревоюлция в транспорта.

Mercedes-Benz пресъздаде първото пътуване с автомобил (ВИДЕО)

Германският концерн придава огромно значение на пътуването на Берта и това не е случайно. Много автомобилни историци считат, че ако не е била тя, съвременното автомобилостроене би изглеждало различно. Именно пътешествието от Майнхайм до Пфорцхайм нагледно показва предимствата на автомобила при всекидневно използване, тъй като до 5 август 1888 г. „каляските на колела” са били считани за екзотично развлечение.

Берба Бенц потегля на път с двамата си сина, без да уведоми съпруга си. Тя успява да измине цели 106 км, като среща сериозни проблеми, но ги решава с подръчни материали. Например, почиства горивната система с игла от шапката си (според други данни – с шнола). Спирачките на Benz Model III отказват и селски ковач сменя дървените накладки с кожени.

Счита се, че по време на пътуването си фрау Бенц открива няколко съществени недостатъка в конструкцията на автомобила, които след това са отстранени и това оказва влияние върху търговския му успех. Най-важното обаче е промяната в съзнанието на хората, които започват да приемат тези превозни средства по различен начин.



Заради всичко това сега Mercedes-Benz направи кратък филм, пресъздаващ основните моменти от пътешествието на Берта Бенц. Има и някои разминавания с действителността, като например факта, че по време на пътуването жената е била придружавана от синовете си (те бутат колата при изкачванията), но във видеото децата на Берта си остават у дома.

Снимка и видео: Mercedes-Benz

Тагове: mercedes-benz
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    създател на автомобила е Зигфрид Маркус но той никога не претендира за регистриране на патент. Една от самоходките е направена в завода на Лихтенщайн в Адамове, под Бърно. Екземпляр от него е реставриран и се показва сега в Техническия музей за индустрия и търговия във Виена.Колата става собственост на Австрийския клуб на авто-мото любителите през 1898 г., когато Маркус почива. След това дълго време се пази във Виенския технически музей, но по време на фашистката окупация е унищожена, защото Маркус е евреин. След това се прави пълно копие. През 1950 г., при изкарване от музея за ретропарад, се оказва, че може да се движи.На австриеца принадлежат 76 патента, от които 29 се отнасят до автомобила, за чийто създател австрийците смятат Маркус
  • #2
    1 rate up comment 17 rate down comment
    Наблюдател Олаф ( преди 5 години )
    И какво общо има автомобила с тази триколка?
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    S-klasse ( преди 5 години )
    А, на бас, че няма да си оправят "женава"!?